Neobična priča slavnog para

Sam Shepard i Jessica Lange: Iako prvi susret nije prošao bajno, ludo su se zaljubili i strastveno voljeli tri decenije

Nedjeljni magazin 01.08.17, 08:33h

Sam Shepard i Jessica Lange: Iako prvi susret nije prošao bajno, ludo su se zaljubili i strastveno voljeli tri decenije
Tabloidi su uživali u njegovoj gotovo tridesetogodišnjoj vezi s Jessicom Lange koju je upoznao na snimanju filma "Frances" 1982. Njihova se veza ubrzo pretvorila u jednu od najvećih holivudskih romantičnih priča, ali nikada nisu krili da je njihova veza bila sve samo ne jednostavna

 

Pišući o holivudskom genijalcu za The Guardian, Mark Lawson u uvodu je napisao "Sam Shepard je vjerovatno jedini američki literarni div koji je mogao napisati scenarij za veliki film i u isto vrijeme odigrati romantičnu glavnu ulogu".

 

Iako ga mnogi znaju po njegovim brojnim ulogama u filmovima kao što su "Čelične magnolije", Altmanovom "Lud od ljubavi", "Homo Faber" ili "Putu u svemir" za koji je i nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca, Shepard se ostvario i kao autor koji se može pohvaliti Pulitzerovom nagradom za predstavu "Buried Child" iz 1979.

 

Ipak, uprkos talentu na oba polja, rijetko se pojavljivao u filmovima i predstavama koje je napisao. Altmanov "Lud od ljubavi" zapravo je jedan od rijetkih slučajeva kada je to činio, a izuzmemo li "Cowboy Mouth" koji je napisao s tadašnjom muzom, muzičarkom Patti Smith, ni pozorište nije bilo mjesto na kojem bi se njegova dva talenta prečesto susretala.

 

U periodu od 1964. do 2014. Shepard je napisao više od 40 predstava i 10 filmova, a mahom se radilo o problematičnim likovima koji su vodili borbe s alkholom, baš kao i on sam. To se vrlo često znalo odraziti i na njegove veze.  

 

Kad je Sam sreo Jessicu

 

Tabloidi su pak uživali u njegovoj gotovo tridesetogodišnjoj vezi s Jessicom Lange koju je upoznao na snimanju filma "Frances" 1982. Njihova se veza ubrzo pretvorila u jednu od najvećih holivudskih romantičnih priča, ali nikada nisu krili da je njihova veza bila sve samo ne jednostavna.

 

jessica-lange-dustin-hoffman

 

Kad su se upoznali, prvi susret nije prošao bajno.

 

"Redatelj nas je pozvao i izašao iz prostorije. Oboje smo bili sramežljivi i samo smo sjedili. Sa mnom je bila moja kći Shura, a Sam ju je gledao i djelovao je kao da želi pobjeći. Oboje smo bili izuzetno skloni osuđivati druge pa smo to radili i jedno drugome. Nakon toga smo otišli na snimanje u Seattle, a setovi su najzavodljivija mjesta na svijetu. Ne postoji ništa što stvara takvo ozračje romanse i strasti. Osjećala sam da ćemo se Sam i ja zaljubiti", ispričala je Lange.

 

Tokom njihove 27-godišnje veze dobili su i dvoje djece, Hannu Jane Shepard i Samuela Walkera Sheparda, ali nikada nisu ušli u brak. U razgovor s novinarima Guardiana, Shepard je otvoreno progovorio o turbulentnom odnosu s legendarnom glumicom: "Imamo duge i relativno mirne periode, ali s druge strane... Definitivno smo nevjerovatan par. No, ima tu dosta vatrometa. U ovoj fazi ona je jedina žena s kojom bih mogao živjeti. Ko bi drugi mogao živjeti sa mnom? Koja bi me žena mogla trpjeti?".

 

"Nikada nisam upoznao nikoga poput nje. Bila je zapanjujuća. Jedna od najboljih stvari vezanih za nju, osim njene prirodne ljepote, njena je skromnost. Nikada ni o čemu nije lagala. Ja to za sebe nisam mogao reći. Zapravo, nisam to mogao reći ni za koga. Muškarci neprestano lažu, a Jessica je potpuno iskrena. Mislim da je to povezano s tim odakle dolazi", govorio je Shepard 2010. iako su tada već prekinuli vezu da bi medije o svemu obavijestili tek godinu dana kasnije.

 

"Niko nije bio muževniji od Sama"

 

Ona je pak oduvijek tvrdila da je Shepard muškarac njenog života.

 

U intervjuu koji je 1991. dala za Vanity Fair, Lange je izjavila: "On je divan muškarac, prirodan muškarac, a to je rijetkost. Bila sam s mnogo muškaraca i mnogo sam ih poznavala, a znate da sam bila u vezi s mnogim muškarcima koje biste nazvali slavnima, ali ni jedan od njih ne može se muževnošću usporediti sa Samom".

 

sam-shepard

 

Progovorila je o počecima njihove veze: "Sam i ja bli smo jako zaljubljeni. Bili smo ludi jedno za drugim i nismo se razdvajali. Ni do trgovine ne bismo odlazili jedno bez drugog".

 

Kada su se upoznali, Lange je bila u vezi s poznatim baletanom Mihailom Barišnjikovim, ali nije mogla odoljeti Shepardu koji ju je jednostavno osvojio. Ostavila je baletana i tri godine kasnije dobila kći Hannu, a dvije godine nakon toga i sina Samuela.

 

Iako su prekinuli još 2009. nikada u medijima nisu izjavili ništa negativno jedno o drugom. Štaviše, samo nekoliko sedmica prije njegove smrti, Lange je dala intervju za časopis AARP u kojem je pričala i o njihovoj vezi.

 

"Ne bih Sammyja nazvala opuštenim i duhovitim, ali svi imamo svoju mračnu stranu, a on joj je oduvijek znao pristupiti s dozom humora", rekla je Lange.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI