depo

SDA ide sredinom i mi mirimo nacionalno i građansko: Imamo podršku tihe većine, tako će biti i u novembru

Front 31.07.17, 22:06h

SDA ide sredinom i mi mirimo nacionalno i građansko: Imamo podršku tihe većine, tako će biti i u novembru
Povodom članka novinara i publiciste Nedžada Latića kojim je ukaljao ime jednog od osnivača i člana rukovodstva SDU BiH Nijaza Durakovića, rukovodstvo SDU BiH daje sljedeće saopštenje za javnost

 

U svom članku pod nazivom „Najveći uspjeh KOS-a bio bi da veže Bošnjake za pogrešne ideje“, uvaženi intelektualac Nedžad Latić  na portalu „The Bosnia Times“ uzima sebi za pravo da kritikuje i vrlo prizemno blati rhm. prof.dr. Nijaza Durakovića jednog od osnivača SDU BiH.


Latić, profesoru Durakoviću stavlja na teret njegov društveni angažman tokom čuvenog „Sarajevskog procesa“ u kojem su njegov brat Džemaludin i Alija Izetbegović između ostalih u montiranom sudskom procesu bili optuženi za subverzivno djelovanje, podrivanje samoupravnog socijalističkog sistema i ustavnog poretka SFRJ i narušavanje tekovina NOB-a i razgradnju bratstva i jedinstva njenih naroda i narodnosti.  Latić zamjera aktuelnom bošnjačkom političkom establišmentu to što je prof. Duraković sahranjen u haremu Alipašine Džamije, gdje se po pravilu sahranjuju zaslužni pojedinci i što će se jedan park u centru Sarajeva nazvati po njegovom imenu.

 

Već duže vremena kruže razne nemaštovite i vrlo prizemne kvalifikacije rhm. Profesora Durakovića kojim se nastoji umanjiti njegov ugled. Te kvazi-tvrdnje uglavnom iznose intelektualci koji sebe vide kao Bošnjake po zanimanju – čuvare nacije i njenog moralnog digniteta. Oni se ne libe da javno i vrlo prizemno oblate svakoga ko po njihovim ideološko-klerikalnim aršinima nije na nacionalnoj i vjerskoj „liniji“. Takvima ne smeta činjenica da se u BIH na godišnjem nivou u korupciji izgubi cca 5 milijardi KM, niti to što je već 40% naše mlade populacije napustilo BiH. Njima smetaju posmrtni ostaci rhm. prof.dr. Nijaza Durakovića „komunističko-bezbožničkog diktatora“ koji je odobrio Zakon o političkim partijama i potpisao odluku i kao šef SK SRBIH dao zeleno svjetlo da se formira Stranka Demokratske Akcije 1990. godine.

 

nedzad latic100

 

Njihove intelektualne tvrdnje jedva da se dotiču suštine kada negiraju da se bilo šta u gradu Sarajevu nazove po imenu profesora Durakovića, ali se zato njegovim imenom rado služe kada ga uličarskim žargonom stavljaju u negativan kontekst. Oni namjerno zanemaruju činjenicu da se Nijaz Duraković, nominalno tadašnji šef države vrlo aktivno suprotstavljao diktatu režima Slobodana Miloševića. Da je u tom kontekstu naložio tadašnjem Republičkom SUP-u SRBiH da zabrani ulazak u BiH njegovim „Jogurt mitingašima“. Da se za razliku od drugih visoko-pozicioniranih predratnih društveno-političkih radnika nije povukao, već naprotiv da je sve svoje kapacitete stavio u službu odbrane Republike Bosne i Hercegovine. Da je to po riječima svjetski priznatih eksperata iz oblasti politologije jedan od najvećih naučnih radnika kojeg je BiH imala u zadnjoj dekadi XX stoljeća itd. itd.

 

Rukovodstvo SDU BiH smatra da je sama činjenica da i pet i više godina nakon smrti rhm. prof.dr. Nijaza Durakovića on i dalje smeta određenim političkim krugovima u BiH dovoljan dokaz koliki je i kakav trag on ostavio za života. Upravo zato je profesor Duraković meta onih koji jedva da će biti sporadično spomenuti u retrospektivi političkog i javnog djelovanja u Bosni i Hercegovini nakon agresije i rata.

 

(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI