izjašnjavanje u nastavku

Na sjednici Skupštine KS-a uskoro očitovanje o zakonu o visokom obrazovanju

Front 31.07.17, 16:09h

Na sjednici Skupštine KS-a uskoro očitovanje o zakonu o visokom obrazovanju
- Također, predviđen je prelazak Univerziteta na trezorsko poslovanje što znači dobitak za sve one koji kantonu žele dobro. Tamo je oko 150 miliona KM u prometu na nivou godine - konstatovao je Konaković

 

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković tokom današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo izrazio je podršku predloženom zakonu o visokom obrazovanju smatrajući da donosi pozitivna rješenja u pogledu praktične nastave i rukovođenja Senata. 

 

- Također, predviđen je prelazak Univerziteta na trezorsko poslovanje što znači dobitak za sve one koji kantonu žele dobro. Tamo je oko 150 miliona KM u prometu na nivou godine - konstatovao je Konaković.

 

Predstavnici opozicije, u izjavama za medije, istakli su negodovanje zbog predloženih rješenja u zakonu navodeći da narušavaju autonomiju Univerziteta i da se trezorskim poslovanjem Univerziteta u Sarajevu gasi pravni subjektivitet 31 organizacione jedinice, odnosno 25 fakulteta i naučnoistraživačkih instituta.

 

Iz tog razloga Vladi Kantona Sarajevo rektor Univerziteta Rifat Škrijelj uputio je pitanje da li Vlada želi višemilionska dugovanja pojedinih fakulteta prebaciti na Univerzitet?

 

- Predloženi zakon neće narušiti autonomiju Univerziteta. Trezorskim načinom poslovanja ispunit će se sve zakonske norme - kazao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

 

Na predloženi tekst Vlada je usvojila nekoliko amandmana, koji po riječima premijera Konakovića, poboljšavaju zakon i dovode u red sve ono što na Univerzitetu ne funkcioniše.

 

- Profesori i studenti s ovim zakonom imat će bolje uslove rada - poručio je Konaković o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju, o kojem će se izjašnjavati zastupnici u nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI