Danas zasjedanje komisije

Šta i kako dalje sa Nikolom Špirićem: Hoće li predsjedavajući biti smijenjen?

Front 25.07.17, 08:15h

Šta i kako dalje sa Nikolom Špirićem: Hoće li predsjedavajući biti smijenjen?
Čuo sam mnogo zabrinjavajućih činjenica. Mnogo opasnih činjenica, kazao je Šarović

 

O stanju u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH danas će razgovarati članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA.


Očekuje se prisustvo generalnog direktora Osmana Mehmedagića Osmice i njegovog zamjenika Trifka Buhe, te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i njegovih zamjenika, ministara Mirka Šarovića i Vjekoslava Bevande.
 

Iako se na predloženom dnevnom redu ne nalazi rasprava o predsjedavajućem Komisije Nikoli Špiriću, koji je uputio OSA krivotvorene dokumente sa zaključcima koje članovi parlamentarne komisije nikada nisu usvojili, oni ipak očekuju da se danas raspravlja o zaključcima koje je usvojio Predstavnički dom PSBiH na posljednjoj sjednici. Zaključcima se poziva Zajednička komisija da privremeno suspendira Špirića, poslanika SNSD-a, do hitnog izjašnjenja Komisije o medijskim navodima da je falsificirao zaključke Komisije. U drugom zaključku se od Zajedničke komisije traži da Domu dostavi informaciju o tome da li je Špirić uputio OSA zaključke koje Komisija nije usvojila.


Član Komisije Sadik Ahmetović kaže da na dnevnom redu nema ovih zaključaka, već samo uobičajena pitanja, ali vjeruje da će biti otvorena rasprava oko utvrđivanja odgovornosti Špirića.


- Treba utvrditi odgovornost na bazi najmanje dva ili tri zapisnika i ukoliko se potvrdi odgovornost predsjedavajućeg, mislim da on treba podnijeti ostavku ili da se pokrene procedura za njegovu smjenu. Radi se o veoma ozbiljnim stvarima koje ne treba uvesti u bilo kakvu vrstu politizacije. Ja ću se voditi zaštitom državne institucije koja je jako važna, poručuje Ahmetović.


Dodaje da različite političke partije u različitim razdobljima napadaju državne institucije. Ti napadi posebno, ističe poslanik Nezavisnog bloka, dolaze od SNSD-a.


- Ništa nije slučajno i to je samo jedan slijed događaja i napada na institucije od onih koji otvoreno rade na destabilizaciji države. Ipak, demokratska država mora ostati jača od svakog pojedinca i bilo koje političke stranke, zaključuje Ahmetović.


Poslanik DF-a i član Komisije Damir Bećirović smatra da bi se pod prvu tačku dnevnog reda morali staviti zaključci Predstavničkog doma, odnosno postupanje po njima.


- Moramo se o tome odrediti. Čovjek je poslao zaključke o kojima nismo ni glasali niti smo ih usvojili. Po Špirićevim zaključcima su već pokrenute neke akcije unutar OSA, što se ne bi smjelo dešavati. Moramo vidjeti šta sa Špirićem dalje i na koji način, ističe Bećirović.


Naglašava da Špirićeva smjena nije moguća unutar Zajedničke komisije.


- Niko iz HDZ-a neće to podržati, ali uvijek postoji mogućnost da se to uradi u Predstavničkom domu. Po meni, problemi ne postoje u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, već u samoj Komisiji, napominje Bećirović.


Rukovodstvo Vijeća ministara BiH nedavno je održalo sastanak u sjedištu OSA. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potom je izjavio: “Čuo sam mnogo zabrinjavajućih činjenica. Mnogo opasnih činjenica, ali pošto se radi o materijalima koji su povjerljivog karaktera, više vam ništa ne mogu reći.”

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI