NIKO NIJE KRIV, A KO JE NADLEŽAN

Pala optužnica u slučaju 'referendum u RS-u': Optuženi nisu imali moć da odlučuju!

Front 19.07.17, 14:29h

Pala optužnica u slučaju 'referendum u RS-u': Optuženi nisu imali moć da odlučuju!
Odbijene su optužnice protiv Siniša Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića zvaničnika koji, kako je navedeno u optužnici, nisu spriječili obustavljanje primjene Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske

 


Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužiteljstva BiH, kojom je nekoliko zvaničnika Republike Srpske optuženo zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda kojom je obustavljena odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju Suda BiH.


Odbijene su optužnice protiv Siniša Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića, zvaničnika koji, kako je navedeno u optužnici, nisu spriječili obustavljanje primjene Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.


Sudija za prethodno saslušanje je zaključio da iz dokaza Tužiteljstva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.


- U odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o provođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za provođenje referenduma, njih pet, bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet - navodi se u saopćenju.


Protiv odluke o odbjanju optužnice Tužiteljstvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 sata, saopšteno je iz Suda BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI