Heroj našeg djetinjstva

Branko Kockica otkriva šta 'nije dobro za dječju dušu'

Zabava 19.07.17, 11:05h

Branko Kockica otkriva šta 'nije dobro za dječju dušu'
Poznati stvaraoci udružili su kreativnu snagu i ljubav prema djeci kako bi napisali tekstove i komponovali muziku namijenjene najmlađima, iz čega je nastao CD s jedanaest novih pjesama

 

Nove generacije klinaca dobile su nove pjesme uz koje će im djetinjstvo biti ljepše i sadržajnije. Naime, velika grupa najznačajnijih srpskih kompozitora, tektopisaca i pjevača snimila je CD “Medela Dečje beogradsko proleće” na kojem se nalazi 11 potpuno novih kompozicija za najmlađe. One će, pored legendarnih numera od prije tri-četiri decenije kao što su “Zakleo se bumbar” ili “Vuče, vuče, bubo lenja”, ubrzo postati sastavni dio svake dječje zabave.

 

Branko Milićević Kockica (71), koji je bio junak mnogih generacija zahvaljujući svojoj emisiji “Kocka, kocka, kockica”, sjeća se da je na Prvom dječjem beogradskom proljeću, održanom 1972. godine, izveo pjesmu “Zakleo se bumbar” koju je komponovao Mirko Šouc, i s njom osvojio prvo mjesto.

 

– Pjesma je postala evergrin, pjevamo je i danas u predstavi “Gusarijada” Pozorištanceta Puž. Naredne godine opet smo osvojili prvo mjesto s kompozicijom “Majmun i ogledalo”, koja je takođe ušla u komad, izvodimo je u “Brankovom urnebesu”. Mirko i ja smo pobjeđivali još nekoliko puta, a onda me je s “prijestola” skinuo Minja Subota, ali samo zbog toga što pjesmu tada nije pisao Mirko, nego ja. Drago mi je što je novo, obnovljeno Dječje beogradsko proljeće revijalnog karaktera, i nadam se da će tako ostati. Navijam za slogan starogrčke olimpijade “Važno je učestvovati”, pošto je posljednjih godina zavladalo pravilo da je najvažnije pobijediti. To nije dobro za dječju dušu.

 

Veliki pomak

 

Branko podsjeća da je staro Dječje beogradsko proljeće lansiralo i kompozitore, i tekstopisce, i pjevače koji su stvarali kompozicije za najmlađe.

 

– Mislim da je dobro kad u jednoj zemlji sva djeca znaju iste pjesme, naročito one dobre, stare. To jača jedinstvo naroda. Nije loša ona narodna poslovica “Pjesma nas je održala, pjesmi hvala”. Vjerujem da će ova nova manifestacija napraviti pomak u stvaranju numera za klince. I dobro je što je zadržano pravilo koje je uvela osnivač Donka Špiček, da numere izvode pjevači različitih generacija, kao i da publika može da sazna ko je pjesnik, odnosno pisac stihova, ko kompozitor, a ko aranžer. To, nažalost, nije običaj u svijetu muzike – kaže popularni Kockica.

 

(Gloria.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI