'OKUPACIJA' PODRINJA

Dva pisma Bakira Izetbegovića: Ko će stati u kraj prijetnjama Milorada Dodika?!

Front 17.07.17, 14:28h

Dva pisma Bakira Izetbegovića: Ko će stati u kraj prijetnjama Milorada Dodika?!
- Iz ovoga proizlaze osnovi sumnje da je Milorad Dodik, kao predsjednik entiteta Republika Srpska, počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine - stoji u pismu Bakira Izetbegovića

 

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordani Tadić, a povodom nedavnih izjava predsjednika RS Milorada Dodika o povratku Bošnjaka u Podrinje.

 

Izetbegović u pismu podsjeća da je 7. jula ove godine predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u svom govoru na javnom skupu u Bratuncu u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije rekao: „Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način...“.

 

Navedenu izjavu Milorada Dodika zabilježio je veliki broj medija i ona je postala dostupna najširoj javnosti u Bosni i Hercegovini.

 

 - Radi se o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Aneks VII Daytonskog mirovnog sporazuma te na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljena lica. Iz navedene izjave Milorada Dodika nedvosmisleno proizlazi da on smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini, pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te da njihovo Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantovano pravo na povratak predstavlja „ponovnu okupaciju“ tog dijela Bosne i Hercegovine, koju treba spriječiti - navodi Izetbegović u pismu.

 

Izetbegović dodaje da je, "zloupotrijebivši svoj položaj predsjednika entiteta Republika Srpska, koji ga obavezuje da brine o pravima svih konstitutivnih naroda i građana, Milorad Dodik navedenom izjavom javno izazvao i raspirio nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima".

 

- Drugačije nije moguće razumjeti njegovu tvrdnju da su Bošnjaci, kao konstitutivni narod, okupatori tog dijela Bosne i Hercegovine. Iz ovoga proizlaze osnovi sumnje da je Milorad Dodik, kao predsjednik entiteta Republika Srpska, počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine - stoji u pismu. 

 

Izetbegović dalje naglašava da navedena izjava Milorada Dodika predstavlja i ozbiljnu prijetnju kojom se u većem razmjeru ili sa širim posljedicama želi spriječiti izbjeglice ili raseljena lica da se vrate u svoj dom ili da koriste svoju imovinu koje su bili lišeni.

 

- Iz toga proizlaze i osnovi sumnje da je Milorad Dodik, preduzimajući ozbiljnu prijetnju, počinio i krivično djelo sprečavanja povratka izbjeglica i raseljenih lica iz člana 146. stav 1. u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Očekujem da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine postupi u skladu s članom 35. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, te da me obavijestite o Vašoj odluci - navodi Izetbegović u pismu upućenom v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordani Tadić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

Izetbegovićevo pismo Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH u kojem od njih traži da upotrijebe sve ovlasti, sredstva i resurse koje imaju i koje su neophodne da konačno zaustave "višegodišnje anticivilizacijsko, antidaytonsko i protivustavno djelovanje Milorada Dodika“.

 

Izetbegović u pismu navodi da je 7. jula ove godine predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, u govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz BiH i Republike Srbije, rekao: "poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način...“.

 

Izetbegović ističe kako se radi o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Anex VII Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljene osobe.

 

- Iz navedene izjave nedvosmisleno proizlazi da Milorad Dodik smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini, pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te da njihovo Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH zagarantovano pravo na povratak predstavlja "ponovnu okupaciju“ tog dijela BiH, koju treba spriječiti - navodi Izetbegović u pismu.

 

Naglašava da je navedena izjava "vrhunac višegodišnjeg sistematskog i programskog djelovanja Milorada Dodika kojim on izaziva i raspiruje strah, nesigurnost, mržnju, razdor i netrpeljivost među narodima i građanima BiH, te kojim bahato i bezobzirno ruši i podriva sve što je u općem interesu BiH i svih njenih naroda i građana: mir, stabilnost, pomirenje, reforme, unutrašnje i vanjske integracije“.

 

Izetbegović navodi da je to i takvo djelovanje Milorada Dodika obilježeno, između ostalog, stalnim i agresivinim negiranjem genocida, odlikovanjem i veličanjem onih koji su pravosnažno presuđeni ili im se sudi za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, prijetnjama otcjepljenjem entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, podrivanjem, kršenjem i nepoštivanjem suvereniteta BiH, njenih državnih institucija i njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti, ovlaštenja i odluka, naročito državnih pravosudnih, odbrambenih i sigurnosnih institucija, poput Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, Oružanih snaga BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, koje su temelj i garancija pravne i fizičke sigurnosti ove države i njenih naroda i građana.

 

- Imajući u vidu sve navedeno, od vas, kao od ovlaštenih predstavnika međunarodne zajednice odgovornih za provedbu i poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma u cjelini, tražim da bez odlaganja i bez rezerve upotrijebite sve ovlasti, sredstva i resurse koje imate i koje su neophodne da konačno zaustavite ovo višegodišnje anticivilizacijsko, antidaytonsko i protivustavno djelovanje Milorada Dodika. Upozoravam vas da je krajne vrijeme da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ovu po mir, sigurnost i napredak BiH najozbiljniju i rastuću prijetnju - navodi Izetbegović u pismu upućenom visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
 

 

(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI