VIDEO/ Nakon izjave da 'Bošnjaci ponovo okupiraju Podrinje'

Izetbegović: Tražim od Tužilaštva, PIC-a i OHR-a da sankcionišu Dodika, jer je počinio krivično djelo!

Front 17.07.17, 11:46h

Izetbegović: Tražim od Tužilaštva, PIC-a i OHR-a da sankcionišu Dodika, jer je počinio krivično djelo!
Bošnjački član Predsjedništva BiH je rekao da je riječ o najopasnijoj izjavi nekog bh. zvaničnika od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do sada

 

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obratio se javnosti u vezi posljednjih izjava Milorada Dodika, predsjednika RS-a, a u kojima je izrazio nacionalnu netrpeljivost spram povratnika Bošnjaka u Podrinje. Izetbegović je govorio i o prijetnjama ISIL-a imamima Islamske zajednice u BiH, kao i napadima određenih političkih struktura na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA), javlja Fakor.ba.

 

Izetbegović je saopćio kako traži od svih domaćih i međunarodnih institucija, između ostalog, i od Vijeća za implementaciju mira (PIC), da poduzmu korake na sankcionisanju Dodikovog govora mržnje. Napomenuo je da je izostala reakcija Tužilaštva BiH na Dodikovu izjavu kako "Bošnjaci ponovo okupiraju Podrinje", iako je za to bilo osnova, smatra Izetbegović.

 

Bošnjački član Predsjedništva BiH je rekao da je riječ o najopasnijoj izjavi nekog bh. zvaničnika od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do sada, piše Faktor.

 

Kako javlja Fena, Izetbegović je citirao Dodika koji je tada kazao “Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”.

 

- Ovom izjavom Milorad Dodik se najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo opisano u Krivičnom zakonu BiH. S obzirom na to da nije bilo očekivane reakcije Tužilaštva BiH i OHR-a, obratio sam se ovim bosanskohercegovačkim i međunarodnim instucijama, kao i članicama Upravog odbora PIC-a, u kojem sa zatražio da reaguju i sankcionišu ovakvo ponašanje predsjednika RS - kazao je Izetbegović, javlja Fena.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI