sa današnje konferencije

Zvizdić: Vijeće ministara BiH neće pristati na uslove koji su van Ustava

Front 13.07.17, 15:42h

Zvizdić: Vijeće ministara BiH neće pristati na uslove koji su van Ustava
"Govorili smo o potrebi očuvanja mira i stabilnosti u ovim prostorima, kao i daljoj borbi protiv korupcije i kriminala. Evropska perspektiva BiH je još jednom vrlo jasno potvrđena. Dinamika će ovisiti o brzini djelovanja vlasti"

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije da su Bosni i Hercegovini na Samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu odobrena četiri kandidirana projekta- piše N1.

 

"Iako ste uglavnom informisani o svim dešavanjima, ja ću vrlo kratko i koncizno informisati o oba sastanka na kojima sam bio. Na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje konstatovan je značajan napredak te je 2016. označena kao vrlo važna i bitna godina bh. napretka prema EU integracijama. Takvu vrstu bi trebalo nastaviti do kraja 2017. sa fokusom na dalju provedbu reformi. Vijeće minsitara je usvojilo dvije strategije: Transportnu i Okolišnu. U fazi smo da usvojimo još dvije: Energetsku i Ruralnu", kazao je Zvizdić na početku obraćanja medijima.

 

Dodao je da se govorilo o potrebi očuvanja mira u regiji.

 

"Govorili smo o potrebi očuvanja mira i stabilnosti u ovim prostorima, kao i daljoj borbi protiv korupcije i kriminala. Evropska perspektiva BiH je još jednom vrlo jasno potvrđena. Dinamika će ovisiti o brzini djelovanja vlasti".

 

"Od ukupno šest projekata za Zapadni Balkan, četiri su odobrena za BiH. Činjenica da smo dobili četiri projekta govori o izuzetno visokoj i zreloj pripremljnosti projekata i u tom smislu se želimo zahvaltii svim drugim institucijama koje su učestvovale u pripremi projekata sa svih nivoa vlasti", dodao je Zvizdić.

 

Također, komentarisao je posljedice nepotpisivanja Ugovora o osnivanju transportne zajednice.

 

"Nije dobra vijest da nije potpisan Ugovor o osnivanju transportne zajednice iako mi očekujemo od svih koji učestvuju visok stepen odgovornosti. Prihvatanje Ugovora znači prihvatanje bez bilo kakvih uvjeta i u tom smislu Vijeće ministara ne može prihvatiti bilo koji uslov koji je vanustavno djelovanje. Ne mogu se prihvatiti uvjeti izmjene Ugovora s obzirom da je pripremljen i potpisan od drugih zemalja Zapadnog Balkana", istakao je.

 

Još je dodao da je isti ugovor potvrđen od Predsjedništva prije 7 godina.

 

"Ugovor je potvrđen od Predsjedništva 2010. godine i tada nije bilo nikakvih prigovora, niti uvjeta. Proces će biti završen tek onda kada dobijemo bezuvjetno mišljenje Vlade RS".

 

Jusko: Nećemo ostati bez ovih sredstava


Na konferenciji za medije se obratio i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

 

"Na samom početku mandata prije godinu dana sam imao sastanke sa komesarom Hahnom gdje nam je rečeno da ako ne usvojimo Transportnu strategiju da BiH neće dobiti ni jedan cent evropskih sredstava. Za dva mjeseca smo usvojili okvirnu strategiju i to nam je otvorilo mogućnost da jučer uopće budemo u Trstu. U septembru smo organizovali edukaciju sa evropskim predavačima o pisanju projekata za EU, i zbog toga je BiH dobila 4 od 6 projekata", kazao je Jusko.

 

Istakao je da su ogromni benefiti za BiH osnivanjem Transportne zajednice.

 

"Benefiti su ogromni. Npr, svaka zemlja koj potpiše Ugovor mora izvršiti analizu crnih tački i mjesta gdje se dešava najviše nesreća i sanirati te dijelove što će uveliko smanjiti broj loših puteva i saobraćajnih nesreća".

 

Još je poručio da BiH neće ostati bez spomenutih sredstava.

 

"Nećemo ostati bez ovih sredstava, jako smo se trudili da dođemo do njih. Dali smo sve od sebe od usvajanja strategije, pisanja projekata i došli smo do toga da 4 od 6 projekata dobijemo".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI