Predsjedniku FBiH ugrožena sigurnost

Marinko Čavara otkriva: Sumnjivi automobil pratio me je na autoputu Sarajevo-Zenica, kad sam stao...

Front 13.07.17, 14:06h

Marinko Čavara otkriva: Sumnjivi automobil pratio me je na autoputu Sarajevo-Zenica, kad sam stao...
Čavara kaže da je, dok je vozač brisao vjetrobransko staklo od insekata, uočio vozilo s lijeve strane parkirano uz branik

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je danas na pres-konferenciji u Sarajevu informirao novinare o tome da je 5. jula u popodnevnim satima na autocesti Sarajevo-Zenica, odnosno Kakanj-Zenica, prema Lašvi, primijetio da neko prati vozilo u kojem se nalazio, te da je to prijavio nadležnim institucijama od kojih očekuje odgovor.

 

Novinarima je pročitao ono što je službeno izjavio nadležnim institucijama, a to je da je 5. jula iz Ureda u zgradi Predsjedništva BiH krenuo kući u Busovaču te da je tom prilikom, na izlazu iz zgrade, oslobodio osobno osiguranje.

 

Dodao je da je vozač vozio službeni auto "audi" do naplatne kućice u Kaknju.

 

- Po zaustavljanju vozila ispred naplatnih kućica vozač je napustio vozilo, a ja sam prešao na mjesto vozača - naveo je Čavara, dodajući da je to bilo oko 17.15 sati.

 

Čavara kaže da je, dok je vozač brisao vjetrobransko staklo od insekata, uočio vozilo s lijeve strane parkirano uz branik.

 

- Primijetio sam da su gotovo nepomično gledali u nas. Zbog takvog njihovog gledanja bez ikakve reakcije su mi bili veoma sumnjivi. Posebno što smo se tu nalazili skoro pet minuta, a nikad tu nije bilo zaustavljeno vozilo. Bilo mi je čudno jer nikada na tom mjestu prije naplatne kućice nije bilo vozilo parkirano. Zato sam se namjerno zadržao da prođe još jedan kamion koji dolazi iz pravca Sarajeva, a nakon toga sam izvršio polukružno okretanje i krenuo u pravcu Zenice – pojasnio je Čavara.

 

Dalje kaže da je po silasku na autocestu vidio da je to vozilo krenulo za njim, što mu je dodatno bilo sumnjivo, te je zbog toga odlučio voziti brzinom oko 100-110 kilometara na sat, da provjeri da li idu za njim.

 

Po Čavarinim riječima, oni su vozili sličnom brzinom, pa su držali odstojanje iza njega oko 100-200 metara. Nakon otprilike pet-šest kilometara su ga pretekli bez ikakve njihove reakcije i otišli su ispred njega 400 do 500 metara da bi držali to odstojanje ispred njega, što mu je, kako kaže, bilo dodatno sumnjivo.

 

- Kako su se približavali silasku s autoceste u Bilješevu vidio sam da je usporio pored parkiranog drugog vozila na približno polovini zaustavne trake na izlazu u Bilješevo. Kako sam se približavao izlasku, dodatno je usporio pored kombija i mislim da su uspjeli tom prilikom da komuniciraju - kazao je Čavara.

 

Dodao je da se kombi počeo kretati zaustavnom trakom krećući se brzinom kako bi njega propustio da prođe ispred tog vozila, što je Čavari bilo, kako kaže, presumnjivo da bi bilo slučajno nakon svih događanja koja su prethodila.

 

Dodaje da je vidio da bi se nalaskom iza vozila koje ga ranije pratilo, a ispred vozila koje je bilo u zaustavnoj traci, došao u bezizlaznu situaciju pa je tada produžio za Zenicu, a u retrovizoru je vidio kao da se drugo vozilo dvoumi hoće li skrenuti ili ostati na autocesti.

 

- Zbog osjećaja nesigurnosti koju su ove čudne radnje izazvale, to sam prijavio nadležnim institucijama i od njih očekujem odgovor – kazao je.

 

Dodao je da odgovor očekuje od nadležnih policijskih i drugih struktura čija je ovo nadležnost.

 

- Kretanjem za prvim vozilom, a da se drugo vozilo uključi iza mene u podvožnjaku Bilješevo bih došao u bezizlaznu situaciji i mislim da bi mi bio ugrožen život. Zbog toga sam produžio za Zenicu. Ne želim ništa prejudicirati nego tražim od nadležnih institucija da odgovore šta se događalo i zbog čega su ovoliko čudne radnje koje su bile tog trenutka – kazao je.

 

Naveo je da je, kada je došao do naplatnih kućica na izlazu za Zenicu, tu bila patrola zeničkog MUP-a kojoj se predstavi i „dva policajca su profesionalno postupila“.

 

- Zahvaljem i njima i MUP-u ZDK-a i MUP-u Srednjobosanskog kantona, federalnim službenicima koji rade na ovom slučaju i svima koji brinu o mojoj sigurnosti - kazao je Čavara.

 

Dodao je da ima pravo na pratnju, te da je po funkciji 24 sata osigurana osoba.

 

- Zbog toga što sam smatrao da mi ničim nije ugrožen život, taj dan sam policijsku pratnju oslobodio, kao i u većini slučajeva u posljednje dvije i po godine mandata – naveo je Čavara.

 

(FENA/dg)   

BLIN
KOMENTARI