STOPIRANI PROJEKTI OD POLA MILIJARDE KM

Na pomolu crni scenario za BiH, Ismir Jusko nakon samita u Trstu: Osjećam se jako tužno jer možemo izgubiti...

Hronika 13.07.17, 09:59h

Na pomolu crni scenario za BiH, Ismir Jusko nakon samita u Trstu: Osjećam se jako tužno jer možemo izgubiti...
Bosna i Hercegovina na samitu u Trstu nije prisustvovala potpisivanju Ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici, koji predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture - i kopnenog i pomorskog saobraćaja između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Tako su sada stopirani projekti od pola milijarde KM

 

 

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko izjavio je za televiziju N1 da se sinoć u Trstu osjećao izuzetno tužno jer benefiti koje BiH može izgubiti su ogromni.

 

Bosna i Hercegovina na samitu u Trstu nije prisustvovala potpisivanju Ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici, koji predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture - i kopnenog i pomorskog saobraćaja između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Tako su sada stopirani projekti od pola milijarde KM.

 

Kako je rekao, sinoć je održana telefonska sjednica Vijeća ministara, a što se tiče zaključaka „za sad ih ne mogu davati“.

 

- Što se tiče samita u Trstu, treba istaći da su usvojena četiri projekta od pripremljenih šest, a nepotpisivanjem Ugovora sredstva su stavljena na stand-by. U jednom momentu naša delegacija dobila je informaciju da bi mogli ostati bez svih sredstava. Mogu reći kako u ovom momentu nismo ostali bez svih sredstava – rekao je Jusko.

 

Istakao je da su svi istog stava da se što prije treba potpisati Ugovor, naglašavajući da nikome nije u interesu da BiH ostane po strani.

 

- Posljedica u ovom momentu nema, naravno, ukoliko to potraje kratak vremenski period. Evropska zajednica neće dugo čekati, do pola godine. U ovom momentu ne želim da razmišljam o crnom scenariju – izjavio je Jusko.

 

Istakao je da su reakcije ministara Igora Crnadka i Mirka Šarović bile iste kao svih jer su oba ministra "željela da budemo dio zajednice".

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI