Predstavljaju BiH na First Global Challengeu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva na prestižnoj Olimpijadi iz robotike u SAD-u!

Hronika 12.07.17, 15:31h

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva na prestižnoj Olimpijadi iz robotike u SAD-u!
Srednju elektrotehničku školu Sarajevo će predstavljati Stela Ugrinčić, Bakir Kapetanović i Mirza Mulavdić, u pratnji mentora Admira Akšamovića i profesorice Sabine Bečić Isić

 

Početkom 2017. godine Srednja elektrotehnička škola Sarajevo primila je direktan poziv za učešće na First Global Challengeu, u kojem će učestvovati preko 160 zemalja svijeta.

 

First Global Challenge je Olimpijada iz robotike koju organizira FIRST Committee Association (IFCA) s ciljem širenja vrijednosti STEM obrazovanja i podsticanja mladih da na inovativan način dođu do rješenja globalnih problema. STEM obrazovanje podstiče razvijanje nauke, tehnologije, inžinjeringa i matematike (engl. science, engineering, technology, mathematics) u inovativnim okruženjima, te razvoj kompetencija koje olakšavaju cjeloživotno učenje.  


Inicijalna registracija učesnika se trebala završiti do 15.2.2017. godine kako bi organizatori mogli pristupiti pribavljanju podataka o učesnicima, slanja pozivnih pisama, slanja robotskih komponenti i dogovaranja timova za saradnju. Učenici su popunili on-line prijave, napravili jedan kratki demo video za zvaničnu stranicu i počeli raditi na idejama za takmičenje. 

 

ucenici-srednje-elektrotehnicke-skole-sarajevo1

 

Učesnici na takmičenju su primili upute i materijale od organizatora kako bi napravili robot koji će se uhvatiti u koštac sa globalnim problemom snabdijevanja čistom vodom. Takmičarima je dozvoljeno da koriste isključivo materijale/komponente koje su primili od organizatora, na taj način se osiguravaju jednaki uslovi za sve takmičare koji dolaze sa svih strana svijeta. Organizatori su poslali sve komponente, a u međuvremenu su učenici počeli raditi na idejama za projekat. 


Učenici zajedno sa mentorom iz svoje škole aktivno rade na pronalaženju najboljih rješenja za problem, a u svakodnevnoj su komunikaciji sa dodijeljenim mentorima koji su u Americi i koji savjetuju učenike i mentore kako najbolje iskoristiti znanje i vještine u oblasti STEM-a. 


Dok su vrijedno radili na sastavljanju robota, učenici su pokrenuli proces dodjele viza, pri čemu su pozivna pisma dobili od organizatora. Pored konstantnog rada na komponentama, učenici također trebaju snimati videa i slikati svoj napredak kako bi na najbolji mogući način predstavili svoj rad, te pokazali kompetencije poduzetništva i osnove marketinga. Značajni elementi ovog takmičenja su profesionalnost, kolaboracija sa drugim učesnicima, timski rad, zajedničko rješavanje problema, građenje mreže mladih inovatora, što su ujedno samo neke od kategorija za koje učesnici mogu dobiti nagrade, pored, naravno, nagrada za tehnički aspekt robota.


Planirano je da učenici i dva profesora prisustvuju globalnom takmičenju u periodu od 14. do 20. jula 2017. godine. 


FIRST Global takmičenje će se održavati u Constitution Hallu u Washingtonu, u period između 16. i 18. jula 2017. godine. Srednju elektrotehničku školu Sarajevo će predstavljati Stela Ugrinčić, Bakir Kapetanović i Mirza Mulavdić, u pratnji mentora Admira Akšamovića i profesorice Sabine Bečić Isić. Za vrijeme takmičenja, učenici će imati priliku da predstave svoj rad, znanje i vještine, ali i da predstave svoju zemlju, jer će se putem medija, kao i društvenih mreža, biti velika medijska pokrivenost ovog događaja. 


Važno je naglasiti i to da će učenici imati priliku da sarađuju sa učesnicima iz drugih zemalja kako bi odgovorili na izazove koje će pred njih postaviti organizatori. Na taj način će se, pored poznavanja oblasti robotike, raditi i na vještinama takmičara da sarađuju jedni s drugima, da uče o drugim kulturama i zemljama i koriste komunikacijske i jezičke vještine.


- Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za naše učenike, profesore, našu školu, kao i cjelokupni obrazovni sistem u našoj zemlji jer govori o neophodnom uvođenju inovativnih praksi u nastavi, kao i značaju cjeloživotnog učenja - istakla je Sabina Bečić Isić, odgovorno lice za realizaciju projekta.


S obzirom na tešku finansijsku situaciju, organizatori su odlučili da djelomično sponzoriraju odlazak naših učenika i mentora na ovo takmičenje. 

 

Organizatori su također izašli u susret tako što su platili komponente i poštarinu za komponente. Sponzorstvo organizatora je u visini od 15,000 KM, čime je pokriveno oko 70% troškova. Međutim, učenici i profesori sami snose troškove viza, i druge troškove, u koje se ubrajaju troškovi jedne avionske karte, smještaja, hrane i drugi troškovi putovanja.

 

Obzirom da podršku od ministarstava za ovaj projekt nisu dobili, srećom, našli su se ljudi koji su ipak prepoznali značaj ovog takmičenja. 

 

- Ovim putem se zahvaljujemo firmi Delta Petrol, kao i osnivaču organizacije Balkan American Wellness Alliance, koji su nam preko privatnih kanala pružili finansijsku pomoć - zaključla je Sabina Bečić Isić.

 

Ukoliko želite pratiti naše predstavnike, možete to uraditi putem njihove zvanične Facebook stranice First Global - Team Bosnia and Herzegovina.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

 

BLIN
KOMENTARI