sastanak u mostaru

Dodik i Čović 'pretresli' aktuelnu bh. političku situaciju: Evo kakve su zaključke donijeli

Front 12.07.17, 13:24h

Dodik i Čović 'pretresli' aktuelnu bh. političku situaciju: Evo kakve su zaključke donijeli
"Želimo da se praktično vidi saradnja dvije stranke da gradimo zajedničke interese kako bi stabilizovali odnose u BiH. Razgovarali smo o mnoštvu tema, o Vijeću ministara, o radu PS BiH ali smo se dotakli i tema koje smo prije stavljali u zadatak i naše planove", kazao je Čović

 

Želimo da se praktično vidi saradnja dvije stranke da gradimo zajedničke interese kako bi stabilizovali odnose u BiH, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović u obraćanju medijima nakon sastanka sa Miloradom Dodikom.

 

 "Želimo da se praktično vidi saradnja dvije stranke da gradimo zajedničke interese kako bi stabilizovali odnose u BiH. Razgovarali smo o mnoštvu tema, o Vijeću ministara, o radu PS BiH ali smo se dotakli i tema koje smo prije stavljali u zadatak i naše planove", kazao je Čović- piše N1.

 

"Mi želimo da sve institucije u BiH rade u skladu sa Ustavom u BiH, a činjenica je da je sve više aktivnosti koje se mogu nazvati "paraaktivnostima". Čini mi se da bez izuzetka svi današnji sagovornici su istakli potrebu jačanja naše saradnje i usaglašavanje vitalnih ineresa kako bi izbjegli nesporazume, bez obzira da li se radi o Vijeću ministara, Parlamentu ili drugdje", poručio je.

 

Čović je odgovarajući na pitanje novinara da li će njegov savjetnik Dario Krezić biti sanksionisan zbog slučaja prije pet godina, kazao je da "OSA ne radi svoj posao".

 

"OSA ne radi svoj posao i zabrinuti smo jer tu imate parasistem do kraja. Taj parasistem je preko medija plasirao informaciju kako je automobil hrvatskog člana Predsjendništva BiH učestvovao u nesreći, što ja demantujem pet godina. Krezić će biti moj savjetnik dokle god sam ja član Predsjedništva BiH i savjetnik za sigurnost. Taj predmet je za mene završen, ali očito nije za one koji kroz institucije i nacionalistički sistem pokušavaju nanijeti štetu".

 

Lider HDZ-a je kazao da u BiH nema privilegovanih.

 

"U ovoj državi nema privilegovanih niti zaštićenih. Svi oni koji su napravili proteste namjerno ili slučajno, moraju biti sanksionisani u skaldu sa zakonom", kazao je.

 

"BiH mora biti organizovana kao potreba tri konstitutivna naroda i zadovoljiti potrebe svih građana", poručio je Čović i dodao:

 

"Evidentno je da nemamo parlamentarnu većinu. Kako doći do novh rješenja? Teško u narednih 12 mjeseci jer nas čeka dosta izazova".

 

Dodik: Nismo zadovoljni radom Vijeća ministara BiH, odluke se donose na štetu RS

 

"Nismo zadovoljni radom Vijeća ministara BiH, odluke se donose na štetu RS", kazao je Milorad Dodik, lider SNSD-a u obraćanju medijima nakon sastanka sa liderom HDZ-a Dragana Čovića.

 

"Izražavam zadovoljstvo u ime SNSD-a svim sastancima koje smo imali. Ovo je dobar primjer saradnje i to u kontinuitetu. SNSD i HDZ saradnju pokazuju kroz operativna djelovanja. Želimo podići saradnju na viši nivo i pokrenuti sve segmente zajedničkog djelovanja na svim nivoima. Dok se ta usaglašenost ne postigne, moraju se voditi razgovori u okviru partija i organa", kazao je Dodik.

 

Istakao je da je zajednički interes da BiH djeluje u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

 

"Naš zajednički interes je da BiH djeluje u skladu sa Dejtonskim sporazumom, da nema majorizacije nekih pitanja. Pitanje Izbornog zakona, federalnog kanala na hrvatskom jeziku, pitanja su u kojim se pokušava isključiti stav i djelovanje RS-a, na dva nivoa", rekao je.

 

"Prijedlog HNS-a ima našu podršku. To je jedan korektan zakon i njim se može popraviti i položaj Srba. Posebno je bitno da se ne dešava više preglasavanje koje smo do sada gledali nekoliko puta. Nema ništa normalnije od toga da Hrvati biraju svoje predstavnike u organima vlasti, kao i Srbi i Bošnjaci", dodao je Dodik.

 

Dodik je poručio da je propao koncept multietičnosti u BiH.


"Slušao sam Merkelovu koja je prije nekoliko godina rekla da je propao koncept multietničnosti. Mi želimo da budemo uspješno društvo, nismo nikakav eksperiment. Bez obzira što ima nekih koji žele da to vide drugim očima, mi u RS pokušavamo u potpunosti da uvažimo interese hrvatskog naroda i svih koji se žele vratiti u RS", naveo je.

 

Nakon toga, Dodik je kazao kako nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH.

 

"Nismo zadovoljni radom Vijeća ministara BiH, odluke se donose na štetu RS. Vidjeli smo to na primjeru Transportne zajednice. Nije RS protiv toga da se usaglasi, ali želimo da odluke koje izlaze iz BiH budu proizvod mehanizma koordinacije. Neće biti ni Upitnika, ni ničega dok se ne uspostavi mehanizam koordinacije", naglasio je.

 

"VM BiH ne radi svoj posao, to je pomoćna ruka Predsjedništva BiH. Zvizdić se lažno predstavlja očito i modelira neke stavove. Urušeni su odnosi potpuno. On na međunarodnoj sceni može da govori samo što je stav Vijeća ministara, a ne privatne stvari što radi sve češće. Izetbegović je izgubio političku snagu i sad preko OSA-e pokušava da vrati. Kroz zloupotrebu pravosuđa, doveo je pravosuđe do apsolutnog apsurda", istakao je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI