Hoće li se poštovati posljednji dogovor?

Primirje u Siriji koje su dogovorili SAD i Rusija stupilo na snagu

Hronika 09.07.17, 14:57h

Primirje u Siriji koje su dogovorili SAD i Rusija stupilo na snagu
Sjedinjene Američke Državae i Rusija uz Jordan su postigle dogovor o prekidu borbi u namjeri da otvore put kao širem miru u ovoj državi

 

Primirje koje su dogovorili predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin za područje jugozapadne Sirije je stupilo na snagu, javlja Reuters.



Sjedinjene Američke Državae  i Rusija uz Jordan su postigle dogovor o prekidu borbi u namjeri da otvore put kao širem miru u ovoj državi.



Primirje su dva predsjednika objavila nakon susreta na marginama samita G20 u Hamburgu. Nekoliko puta do sada dogovarana su primirja, ali niti jedno nije bilo efikasno, te je upitno da li će sirijske vladine snage i pobunjenici na jugozapadu poštovati posljednji dogovor.



Uz pomoć ruske avijacije i iranskih milicija, režimske snage Bashara al-Assada su posljednjih mjeseci potisnule pobunjenike koje sačinjavaju, uglavnom, sunitske grupe koje podržavaju Turska, SAD i zemlje zaljeva.



Visoki zvaničnik State departmenta uključen u razgovore je rekao agenciji Reuters da će biti potrebno precizirati ko će biti nadležan za monitoring primirja. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je ranije izjavio da će primirje omogućiti dostavu humanitarne pomoći do kontakte između pobunjenika i vlasti kroz monitorng centar koji se uspostavlja u Jordanu.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI