Hrvatski mediji tvrde

Dobavljači u BiH žele dotući Konzum da bi ga jeftino kupili?

Biznis Klub 09.07.17, 11:47h

Dobavljači u BiH žele dotući Konzum da bi ga jeftino kupili?
Jedan od najvećih Agrokorovih dobavljača kaže kako su razgovori o njegovu preustroju tek u informativnoj fazi, no da vremena nema

 

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak posljednjih dana ima daleko više problema s dobavljačima u BiH nego u Hrvatskoj. Tamošnji dobavljači traže plaćanje robe u roku, znajući da Konzum to ne može poštovati. Konce iz pozadine povlače političari, a sve kako bi bacili Konzum na koljena i potom ga jeftino preuzeli, doznaje Tportal.hr


Konzumu probleme podjednako rade dobavljači iz Republike Srpske i Federacije, dok su hrvatski dobavljači spremni na suradnju i konstruktivne razgovore, tvrdi dobro upućen izvor.

 

Agrokor se iz ove situacije planira vaditi na dva načina. S obzirom na to da je Konzum dužan Mercatoru znatan iznos novca za najamnine trgovina u BiH, poslovanje bi u potpunosti mogao preuzeti Mercator. U tom slučaju napravio bi se kompletan rebranding jer Konzum nije atraktivan u srpskom i bošnjačkom dijelu zemlje.

 

- Druga je opcija da u Hercegovini ostane Konzum. To je još uvijek u fazi koncepta koji Agrokor mora dovršiti s Mercatorom i izići pred sve dobavljače. Očito je da ne mogu podmirivati sve obaveze u roku, ali zato se mora postići bilo kakav dogovor - kaže izvor Tportala.

 

Kako se kroz Konzum u BiH izvoze stotine tona hrvatske robe, strateški je interes očuvanje tog lanca. Jedan od najvećih Agrokorovih dobavljača kaže kako su razgovori o njegovu preustroju tek u informativnoj fazi, no da vremena nema:

 

- Za desetak dana treba donijeti model rješenja tog pitanja. Kada se govori o Konzumu u BiH, financije nisu velik izazov, već je to politika - kaže sugovornik.

 

Da ima interesa za preuzimanje Agrokorovih kompanija u BiH, Ramljak je otkrio u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz. Dobavljačima je poručio kako se kredit Agrokoru odobren u Hrvatskoj neće prelijevati na druge zemlje, ali i kako se novac iz BiH neće izvlačiti u Hrvatsku.

 

- Dobavljačima i partnerima jasno sam rekao da neće biti nikakvog odljeva novca iz BiH u Hrvatsku, ali isto tako iz kredita koji je odobren Agrokoru u Hrvatskoj nema prelijevanja novca na druga tržišta jer to nije moguće bez odluke privremenog vjerovničkog vijeća u kojemu sjede banke i najveći vjerovnici', kazao je Ramljak. Upravo zbog takvog opredjeljenja, kako je pojasnio, donesena je odluka da poslovanje na tržištu BiH preuzme Mercator, a to znači preuzimanje svih Konzumovih obveza i zaposlenika. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI