Zastupnica u Europskom parlamentu poručila

Zovko: Bez riješenih unutarnjih političkih pitanja nema europskog puta BiH

Front 07.07.17, 09:09h

Zovko: Bez riješenih unutarnjih političkih pitanja nema europskog puta BiH
Upozorava da BiH nije visoko na agendi europskih administracija, a na nama je, kaže, da upozoravamo kako treba djelovati, ne čekati rasplet

 

Bez riješenih političkih pitanja nema europskog puta Bosne i Hercegovine. Kad tad ćemo se suočiti sa zidom, kao što je rješenje unutarnjih političkih pitanja i nećemo ući u Europsku uniju dok se to ne dogodi – uredi unutarnja institucionalna arhitektura i odnosi sva tri naroda - izjavila je u razgovoru s novinarima iz BiH zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

 

Ona ističe da oko pitanja BiH u EU postoje dva pristupa problemu, uključujući onaj da se ekonomskim reformama može promijeniti stanje, bez izmjena zakona i ustava, što u konačnici, kako kaže, jedino vodi stabiliziranju zemlje.

 

Posebno naglašava problem neravnopravnosti hrvatskog s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

 

-Otkako sam počela mandat kao zastupnica u Europskom parlamentu zatražila sam da se napravi revizija 'naučenih lekcija', odnosno svih pogrešnih politika koje su provođene u BiH i da se vidi što nije dobro urađeno posljednjih 20 godina – kaže Zovko.

 

Upozorava da BiH nije visoko na agendi europskih administracija, a na nama je, kaže, da upozoravamo kako treba djelovati, ne čekati rasplet.

 

-Najbolja je opomena Mostar koji bez Gradskog vijeća i samo zahvaljujući balansiranju gradonačelnika uspijeva opstati kao normalan grad. No, imati cijelu zemlju taocem politika, bojim se što bi mogle biti posljedice. Nadam se da će u tome smislu i predstavnici europskih administracija uvidjeti koliko je ovo pitanje važno – poručuje prva eurozastupnica iz BiH.

 

Govoreći o tomu zašto se Europska komisija snažnije ne uključi u posredovanje oko rješavanja prijepora u BiH Zovko ističe da dok u BiH nema nestabilnosti, za EU je to unutarnje pitanje. Ona ipak upozorava na neeuropske politike i utjecaj neeuropskih zemalja koje sve čine da BiH ne ide prema EU.

 

-Slično se događalo s Crnom Gorom koju se sprječavalo da uđe u NATO. Ohrabruje da 80 posto građana BiH želi put prema EU, jer i sada nitko ne ide na istok tražiti posao, nego na zapad – u Europu – ističe Zovko i dodaje kako su u Europskom parlamentu mnogi svjesni da postoji opasnost od produbljivanja krize upravo od neeuropskih utjecaja.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI