savjeti o intimnom zdravlju

Ljeti vas vrebaju mnoge infekcije: Budite pametni i izbjegnite ih!

ŽENA iN 04.07.17, 15:22h

Ljeti vas vrebaju mnoge infekcije: Budite pametni i izbjegnite ih!
Ukoliko idete na more ili bazen, i iz mokre odjeće presvucite se što prije

 


Iako brinemo o intimnoj regiji tokom cijele godine, ljeti zbog vrućine i pojačanog znojenja, moramo dodatno da posvetimo pažnju ovim dijelovima tijela.

 

Izaberite intimnu kupku sa odgovarajućim PH


Činjenica je da vagina ima sposobnost da se sama čisti, i da bi bilo najbolje da je perete samo običnom vodom. No, vjerujemo da većina ipak ne bi bila mirna ako bi iz upotrebe izbacila sapun. Ukoliko koristite sapun, kupujte neutralne ili one namijenjene intimnoj higijeni. Vodite računa da je normalna pH vrijednost zdrave vagine između 3,8 i 4,5.

 

Na plažu ponesite rezervni kupaći kostim


Ukoliko idete na more ili bazen, i iz mokre odjeće presvucite se što prije. Također, obavezno se presvucite i poslije vježbanja u teretani. Vlaga pogoduje razvijanju gljivičnih infekcija, prenosi Lepotaizdravlje.

 

Nosite pamučni donji veš

 

Trudite se da izbjegavate donji veš od čipke, satena i sintetike. Ovi materijali zadržavaju vlagu i može doći do razvitka različitih gljivčnih i bakterijskih infekcija. Idealno bi bilo da uvijek nosite pamučni veš. Ukoliko to nije moguće, koristite pamučne dnevne uloške, a posebno obratite pažnju da im je gornji sloj od 100 posto pamuka. 

 

Dvostruka briga tokom "onih dana"

 

Za vrijeme menstruacije, udvostručite brigu o intimnoj regiji. Birajte kvalitetne uloške, koji vam neće uzrokovati iritacije, i koji odgovaraju vašim potrebama.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI