Premijerka Srbije otvorila karte

Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati Evropsku uniju, a ne Rusiju

Hronika 04.07.17, 09:48h

Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati Evropsku uniju, a ne Rusiju
Istaknula je da će kao premijerka nastaviti put koji je započeo njen prethodnik, sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. kada joj završava mandat

 

Ako Srbija bude primorana da bira između bližih veza s Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučit će se za ovo drugo, izjavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić u intervjuu za američku agenciju Bloomberg.

 

Istaknula je da će kao premijerka nastaviti put koji je započeo njen prethodnik, sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. kada joj završava mandat.

 

"EU je tamo gdje mi idemo – to je jasno", kazala je Brnabić.

 

"Mi imamo emotivne veze s Rusijom zbog tradicije, kulture i vjere", naglasila je srbijanska premijerka, ocijenivši kako u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao srbijanskog velikog brata i zaštitnika.

 

Podsjećajući da je Vučić odbio da prati odluku Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Bloomberg navodi da Brnabić nije mogla da potvrdi hoće li nastaviti taj stav ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

 

"Ne mogu to sada da komentiram, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je teška regija", ustvrdila je srbijanska premijerka.

 
 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI