peta godišnjica smrti bh. umjetnika

U Sarajevu simpozij 'Život i djelo Mersada Berbera': Velikan kista koji je zadužio BiH

Kultura 03.07.17, 12:59h

U Sarajevu simpozij 'Život i djelo Mersada Berbera': Velikan kista koji je zadužio BiH
Skup je okupio 12 uglednih naučnih i umjetničkih imena, a organizovan je povodom pete godišnjice smrti eminentnog bh. umjetnika


 

U organizaciji Kluba prijatelja Mersada Berbera, danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu počeo prvi simpozij "Život i djelo Mersada Berbera", na kojem će njegovi prijatelji i eminentni intelektualci i umjetnici govoriti o Berberovoj umjetnosti, životu te ljudskoj i umjetničkoj veličini ovog bosanskohercegovačkog velikana kista, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Skup je okupio 12 uglednih naučnih i umjetničkih imena, a organizovan je povodom pete godišnjice smrti eminentnog bh. umjetnika.

 

Asim Kurjak, predsjednik Kluba prijatelja Mersada Berbera, kazao je da je skup posvećen velikanu kista, velikanu govorne riječi i čovjeku koji je "zadužio BiH i koji je dugi niz godina bio čak poznatiji nego što je bila poznata Bosna".

 

"BiH kao i svaka druga zemlja, ne može biti ugledna sama pred sobom, ona je toliko ugledna koliko su ugledni njeni istaknuti pojedinci, a danas se nečiji doprinos, umjetnički, znastveni i književni mjeri i vrednuje ozbiljnim parametrima. Unutar takvih parametara, unutar svjetske prepoznatljivosti Mersad Berber je veliko ime, prepoznatljiv čak i među hiljadu vrhunskih slikara. Uvijek ćete uprijeti prstom u njegovo djelo i reći 'ovo je Berber', gdje ćete vidjeti dva neodvojiva motiva – motiv ljudskog portreta i motiv konja. Ta dva motiva prate ga, ali on je bio i ostao autentičan slikar Bosne, čovjek koji zemlji donio velika divljenja i čovjek kome se ta Bosna nije uvijek dobro znala odužiti", kazao je Kurjak prije početka jednodnevnog simpozija.

 

Govoreći o svom prijatelju, Kurjak je kazao da Berber nije bio jak samo na kistu, već je imao i znažnu govornu riječ, snažnu metaforu, a volio je i finu književnost.

 

"Duboko je poznavao Bosnu i bosanske književnike i intelektuale visokog kalibra, ali uz to što je 40 godina zadivljavao svijet, ostao je samosvojan, crpeći motive iz Bosne", kazao je Kurjak.

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI