SAD uvele nova pravila

Od danas muslimanima otežan ulazak u Ameriku: Prema novim kriterijima djedovi i bake nisu bliski srodnici?!

Hronika 29.06.17, 11:33h

Od danas muslimanima otežan ulazak u Ameriku: Prema novim kriterijima djedovi i bake nisu bliski srodnici?!
Prema novim pravilima, u narednih 90 dana lica koja u SAD nemaju bliskog srodnika - roditelja, supružnika, dijete, zeta ili snahu, brata ili sestru - neće moći da uđu u Ameriku

 

Bijela kuća je odredila nove kriterijume za izdavanje viza građanima šest većinski muslimanskih zemalja i za sve izbjeglice, a jedan od zahtjeva je da imaju bliske porodične ili poslovne veze u Americi.

 

Pravila, koja važe za građane Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena, stupila su na snagu noćas. Nove mjere su uvedene nakon što je Vrhovni sud SAD odobrio djelimično sprovođenje zabrane putovanja u Ameriku za državljane pomenutih zemalja, koju je ranije uveo predsjednik Donald Trump, javlja Srna.

 

Trumpovo izvršno naređenje prethodno je bilo blokirano pred nižestepenim sudovima, prenio je BBC.

 

Prema novim pravilima, u narednih 90 dana lica koja u SAD nemaju bliskog srodnika - roditelja, supružnika, dijete, zeta ili snahu, brata ili sestru - neće moći da uđu u Ameriku.

 

Definicija bliskog srodnika isključuje baku i djeda, ujaka, ujnu, strica, strinu, ostale rođake i unuke. Izuzetak predstavljaju osobe koje imaju čvrste poslovne ili obrazovne veze sa SAD.

 

U pravilniku je naglašeno da odnos mora biti formalan, dokumentovan i formiran na uobičajen način, a ne radi zaobilaženja ovog izvršnog naređenja. Osobe koje su već dobile američke vize nisu obuhvaćene, a ulazak će biti dozvoljen i licima sa dvojnim državljanstvima i sa pasošem neke od zemalja koje nisu obuhvaćene ovom akcijom.
 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI