VIDEO/ TV1 istražuje sporne nekretnine u Beogradu

Stan br. 91: Pošta stiže na Dodika, Igokeu i Injac... Prema izvodu iz katastra, nekretnina i dalje pripada predsjedniku RS

Front 29.06.17, 09:35h

Stan br. 91: Pošta stiže na Dodika, Igokeu i Injac... Prema izvodu iz katastra, nekretnina i dalje pripada predsjedniku RS
Podaci su ažurirani prije dva dana, a prodaja stanova je obavljena mnogo ranije, jer je Dodik stigao sa novcem 29. maja u našu zemlju, prema podacima UIO BiH

 

Ekipa TV1 bila je juče na adresi Bulevar kralja Aleksandra u Beogradu, gdje se nalaze dva stana, za koja predsjednik RS Milorad Dodik tvrdi da ih je prodao. Tvrdi i da je obavio legalan posao. Ipak, u izvodu iz katastra Srbije, Dodik je i dalje vlasnik jednog od stanova.


Na interfonu izvan zgrade u kojoj se nalaze sporni stanovi, nalijepljena su prezimena Živković i Milutinović. Na poštanskom sandučiću, u zgradi, Dodik, Igokea i Injac. Stan broj 91, prema srbijanskom izvodu iz katastra i dalje pripada Dodiku.

 

dodik-igokea-stan-beograd

 

Predsjednik RS ranije je izjavio da je procedura prodaje stanova trajala duže vrijeme.
 

''Desilo se da se to prodalo i ništa drugo. Šta sad? Volio bih da nisam, ali bio sam pritisnut nekim porodičnim obavezama i to je razlog zašto smo prodali stanove'', kazao je Dodik.
 

Pojasnio je i na koji način je obavljena transakcija.
 

''Stanovi su plaćeni sa banaka iz Srbije na moj račun koji se nalazi kod Komercijalne banke. Kad se to završilo, ja sam taj novac digao, prijavio na izlasku iz Srbije, prijavio na ulasku u BiH'', naglasio je Dodik.
 

Jedino neslaganje leži u činjenici da je, prema katastru Srbije, Dodik i dalje vlasnik jednog od stanova.
 

Podaci su ažurirani prije dva dana, a prodaja stanova je obavljena mnogo ranije, jer je Dodik stigao sa novcem 29. maja u našu zemlju, prema podacima UIO BiH. 
 

''U potpunosti je ispunjen obrazac koji se mora ispuniti kada je u pitanju unos novca u BiH. U tom obrascu stoje svi detalji oko porijekla novca. U ovom slučaju, to su privatne informacije i mi ne možemo iznositi detalje iz tog obrasca'', kazao je za TV1 glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević.

 

 

A prema izvodu iz katastra, Dodikov stan je pod hipotekom.
 

''Ukoliko sam dobro razumio, radilo se o tome da je kredit podigla jedna druga žena, a da je Milorad Dodik svojim stanom garantirao povrat tog kredita'', istakao je za TV1 novinar Centra za istraživačko novinarstvo Azhar Kalamujić.
 

Do 2014. godine, vrijednost ovih stanova samo je rasla. Tako su, još prije sedam godina, prema Dodikovom imovinskom kartonu, stanovi vrijedili oko 300 hiljada eura.
 

Iako je SIPA obaviještena da je predsjednik RS unio u BiH 200 hiljada eura, na upit TV1 o tome da li su ispoštovane sve procedure, odnosno postoje li dokazi o porijeklu ovog novca, iz ove institucije već dva dana nema odgovora.
 

Podsjećamo, TV1 juče je objavila da je dva stana u beogradskoj opštini Zvezdara, na adresi Bulevar Kralja Aleksandra, Milorad Dodik prijavio u svojim imovinskim kartonima još od 2002. godine.

 

O porijeklu ovih stanova mnogo se špekulisalo.
 

“Ta dva stana je navodno dobio u kompenzaciju od građevinskog preduzeća Ivan Milutinović, na ime duga koji su imali prema njemu za isporučenu salatu za radničku kuhinju na gradilištima tog preduzeća”, kaže za TV1 Željko Raljić, novinar i urednik portala Istinito.
 

Još 2009. Dodiku su upućivana poslanička pitanja u vezi sa njegovom imovinom. Tada je govorio da će ova dva stana prodati.

 

“On je u nekoliko navrata izjavljivao da su ti stanovi već prodati, da su namijenjeni za rješenje stambenog pitanja njegove kćerke, koja je već u dva navrata riješila svoje stambeno pitanje, a isto je bilo priče da su oni već prodati, odnosno da su pod hipotekom na ime kredita u Pavlović banci, kada je kupovao vilu na Dedinju", pojašnjava Raljić. 

 

Sada, Dodik tvrdi da je 200 hiljada eura iz Srbije u BiH unio nakon prodaje ova dva stana. Iako ih je prije šest godina procijenio na 300 hiljada eura.

 

“Oba stana su na istom spratu i moguće da u pretrazi neke dokumentacije to stvara zabunu. Prema posljednjim informacijama, jedan od ta dva stana se i dalje nalaze u vlasništvu Milorada Dodika, dok je drugi u vlasništvu jedne privatne kompanije”, ističe Kalamujić.

 

Stan broj 91, na broju 306 na Bulevaru Kralja Aleksandra, prema podacima Katastra nepokretnosti Srbije, stan je Milorada Dodika. Stan je pod hipotekom od novembra prošle godine. 

 

Stan broj 92, koji je nekada pripadao Dodiku, sada je u vlasništvu kompanije za Marketing i propagandu Beograd. 

 

Dakle, predsjednik RS unio je 200 hiljada maraka u našu zemlju, iako se vidi da jedan stan nije prodao.

 

“Spomenuto lice je unijelo 200.000 € u Bosnu i Hercegovinu dana 29.05.2017.godine, te je istu količinu novca uredno prijavilo carinskoj službi na Aerodromu Banja Luka. Samim tim je ispoštovana zakonska procedura, dok je UIO obavijestila Finansijsko obavještajni odjel SIPA-e u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca”, rečeno je prekjuče iz UIO BiH za TV1.

 

Kvaka u cijeloj priči je činjenica da je, bilo koji iznos preko 10 hiljada eura iz Srbije mogao iznijeti, samo ako je isto toliko prethodno unio u Srbiju, odnosno uz potvrdu banke da je podigao novac sa svog računa. A i u našoj zemlji, prilikom uplate novca na račun u banci, za sumu od preko 10 hiljada eura potreban je dokaz o porijeklu imovine. 

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI