VIDEO/ ODAKLE PREDSJEDNIKU 200.000 EURA U KEŠU

Tragom 'sumnjivog' novca: SIPA kreće u akciju - da li je i koje stanove Dodik prodao u Beogradu?!

Front 28.06.17, 19:39h

Tragom 'sumnjivog' novca: SIPA kreće u akciju - da li je i koje stanove Dodik prodao u Beogradu?!
I dok Dodik tvrdi da je ovaj novac zaradio prodajom dva stana u Beogradu, prema katastarskim izvodima Srbije to nije tačno, jer je jedan stan u glavnom gradu Srbije i dalje u vlasništvu predsjednika Republike Srpske

 


Prema posljednjim informacijama, a nakon što je to javno obznanio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ispitat će sve nejasnoće vezane za porijeklo 200.000 eura koje je 29. maja ove godine Milorad Dodik unio u Bosnu i Hercegovinu.


I dok Dodik tvrdi da je ovaj novac zaradio prodajom dva stana u Beogradu, prema katastarskim izvodima Srbije to nije tačno, jer je jedan stan u glavnom gradu Srbije i dalje u vlasništvu predsjednika Republike Srpske, o čemu govori prilog TV1.

 


Dva stana u beogradskoj opštini Zvezdara, na adresi Bulevar Kralja Aleksandra, Milorad Dodik prijavljuje u svojim imovinskim kartonima još od 2002. godine. O porijeklu ovih stanova mnogo se špekulisalo.


“Ta dva stana je navodno dobio u kompenzaciju od građevinskog preduzeća Ivan Milutinović, na ime duga koji su imali prema njemu za isporučenu salatu za radničku kuhinju na gradilištima tog preduzeća” – Željko Raljić – novinar i urednik portala Istinito.


Mnogo salate je isporučeno za dva stana čija je vrijednost, iz godine u godinu varirala.


“S tim da je on periodično prijavljivao različitu procjenu vrijednosti stanova. Bila je vrijednost od po 80 hiljada KM, nešto više, da bi prema posljednjim podacima iz imovinskog kartona 2014. ta dva stana bila procijenjenana oko 600 hiljada KM” – Azhar Kalamujić – novinar Centra za istraživačko novinarstvo.


Još 2009. Dodiku su upućivana poslanička pitanja u vezi sa njegovom imovinom. Tada je govorio da će ova dva stana prodati.


“On je u nekoliko navrata izjavljivao da su ti stanovi već prodati, da su namijenjeni za rješenje stambenog pitanja njegove kćerke, koja je već u dva navrata riješila svoje stambeno pitanje, a isto je bilo priče da su oni već prodati, odnosno da su pod hipotekom na ime kredita u Pavlović banci, kada je kupovao vilu na Dedinju” – Željko Raljić – novinar i urednik portala Istinito.


Sada, Dodik tvrdi da je 200 hiljada eura iz Srbije u BiH unio nakon prodaje ova dva stana. Iako ih je prije šest godina procijenio na 300 hiljada eura.


“Oba stana su na istom spratu i moguće da u pretrazi neke dokumentacije to stvara zabunu. Prema posljednjim informacijama, koje sam ja danas izvadio, jedan od ta dva stana se i dalje nalaze u vlasništvu Milorada Dodika, dok je drugi u vlasništvu jedne privatne kompanije” – Azhar Kalamujić – novinar Centra za istraživačko novinarstvo.


Stan broj 92, na broju 306 na Bulevaru Kralja Aleksandra, prema podacima Katastra nepokretnosti Srbije, je stan Milorada Dodika. Stan je pod hipotekom od novembra prošle godine. Stan broj 91, koji je nekada pripadao Dodiku, sada je u vlasništvu kompanije Ža Marketing i propaganda Beograd. Podaci su ažurirani prije pet dana. Dakle, predsjednik RS unio je 200 hiljada maraka u našu zemlju, iako se vidi da jedan stan nije prodao.


“Spomenuto lice je unijelo 200.000 € u Bosnu i Hercegovinu dana 29.05.2017.godine, te je istu količinu novca uredno prijavilo carinskoj službi na Aerodromu Banja Luka. Samim tim je ispoštovana zakonska procedura, dok je UIO obavijestila Finansijsko obavještajni odjel SIPA-e u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca” – UIO BiH.


Kvaka u cijeloj priči je činjenica da je, bilo koji iznos preko 10 hiljada eura iz Srbije mogao iznijeti, samo ako je isto toliko prethodno unio u Srbiju, odnosno uz potvrdu banke da je podigao novac sa svog računa. A i u našoj zemlji, prilikom uplate novca na račun u banci, za sumu od preko 10 hiljada eura potreban je dokaz o porijeklu imovine. 


Iz SIPA-e na upit da li su ispoštovane ove procedure, odgovor nije dobijen.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI