Institut za istraživanje genocida iz Kanade

Promoviranje entiteta RS kao države je antibosansko djelovanje

Front 27.06.17, 13:58h

Promoviranje entiteta RS kao države je antibosansko djelovanje
Naglašavaju da je promovisati entitet RS kao subjekt koji može razgovarati s kanadskim zvaničnicima protivno svim međunarodnim pravilima i opasno antievropsko djelovanje koje ugrožava mir i stabilnost u regionu i Evropi

 

Institut za istraživanje genocida iz Kanade i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike antibosanskim djelovanjem smatraju promoviranje entiteta Republike Srpske kao državne kategorije.

Tokom razgovora u Torontu premijerka Željka Cvijanović tražila je jačanje institucionalnih i ekonomskih veza entiteta RS-a s Kanadom. To je, smatraju, direktno ugrožavanja integriteta, suvereniteta nezavisnosti bosanskohercegovačke države.

- Ranije smo upozorili da se entitet RS lažno predstavljaju kao dio diplomatske mreže s diplomatskim ovlaštenjima. Kancelarije organiziraju 'diplomatske' posjete entitetskih funkcionera RS-a, bez znanja Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i ambasada BiH. Ovakvu vrstu nepoštovanja diplomatskih pravila smatramo antibosanskim djelovanjem - poručuju iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Naglašavaju da je promovisati entitet RS kao subjekt koji može razgovarati s kanadskim zvaničnicima protivno svim međunarodnim pravilima i opasno antievropsko djelovanje koje ugrožava mir i stabilnost u regionu i Evropi.

(FENA/md)

 

BLIN
KOMENTARI