Druga muslimanska zemlja koja je donijela ovu odluku

Erdogan izbacuje teoriju evolucije iz škola: 'Previše je složena...'

Hronika 24.06.17, 20:54h

Erdogan izbacuje teoriju evolucije iz škola: 'Previše je složena...'
Funkcioner Ministarstva obrazovanja Alpasan Durmuš kaže da su izbačeni kontroverzni predmeti za učenike koji su u uzrastu u kojem ne mogu da razumiju problematiku

 

Turski nastavnici smatraju da je Darwinova teorija previše složena za tinejdžere i da bi trebalo da se izučava na fakultetima, kako bi učenici mogli da shvate i da diskutuju o sekularnom naučnom diskursu.

 

Kako bi sačuvala lokalne i nacionalne vrijednosti, Turska je spremna da iz programa srednjih škola izbaci Darwinovu teoriju evolucije, čime bi postala druga predominantno muslimanska zemlja, poslije Saudijske Arabije, koja je donijela takvu odluku, piše Russia today.

 

Odluka bi trebalo da stupi na snagu 2019. godine.

 

Funkcioner Ministarstva obrazovanja Alpasan Durmuš kaže da su izbačeni kontroverzni predmeti za učenike koji su u uzrastu u kojem ne mogu da razumiju problematiku. Napominje da će izbacivanjem teorije evolucije snagu dobiti lokalne i nacionalne vrijednosti turskog društva i da je tu odluku podržao i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

 

Odluka o izbacivanju Darwinove teorije iz škola došla je nakon žestoke debate. Od januara akademci i univerziteti tvrde da bi teoriju evolucije trebalo izučavati od petog razreda. Različiti su komentari na odluku Ministarstva obrazovanja, a neki navode da je to posljedica želje vlasti da se smanji uticaj sekularizma koji je uveo osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk.

 

U Saudijskoj Arabiji teorija evolucije se pominje kao teorija protiv boga, dok se recimo u Iranu ona izučava u petom razredu kao obavezan dio školskog programa.

 

Muslimanski naučnici imaju podijeljena mišljenja o prihvatanju ili odbacivanju teorije evolucije.

 

(RTS/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI