Temeljne boračke organizacije Armije RBiH poručuju demonstrantima

'Dočekajte Bajram sa svojim porodicama, ne dozvolite da budete izmanipulisani'

Front 24.06.17, 17:53h

'Dočekajte Bajram sa svojim porodicama, ne dozvolite da budete izmanipulisani'
Ističu da je Koordinacija Temeljnih boračkih organizacija, koju čine Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Savez boraca FBiH i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, zajedno sa resornim ministrom i poslanicima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine tražila i insistirala da se donesu i usvoje izmjene postojećeg zakona čime bi bio popravljen status pripadnika boračkih populacija

 

Koordinacioni odbor Temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je, nakon analize protesta saboraca ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, pozvao ih da se vrate svojim porodicama i kućama i na dostojanstven način, u krugu porodica, tamo gdje su najpotrebniji, obilježe sutrašnji praznik Bajram.

 

- Pozivamo ih da ne dozvole da budu izmanipulisani i iskorišteni u bilo kakve političke svrhe i da borbu za ostvarivanje svojih prava nastave organizovano i institucionalno, s obzirom da su oni sebe identifikovali kao grupu jer nemaju predstavnika niti organizaciju koja bi ih predstavljala - navodi se u saopćenju.

 

Ističu da je Koordinacija Temeljnih boračkih organizacija, koju čine Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Savez boraca FBiH i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, zajedno sa resornim ministrom i  poslanicima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine tražila i insistirala da se donesu i usvoje izmjene postojećeg zakona čime bi bio popravljen status pripadnika boračkih populacija.

 

Također su naglasili da je pogrešno predstavljeno da su oni protiv boračkog dodatka, registra ili jedinstvenog boračkog udruženja.

 

- Ne možemo ako se svi zajednički slažemo govoriti o boračkom dodatku dok ne usvojimo činjenicu ko treba da prima taj dodatak i po kojem osnovu. Radi toga smo kao Koordinacija ranije tražili da se u parlamentarnu proceduru uputi  prijedlog izmjena Zakona o objavi podataka o pripadnosti Oružanim snagama BiH, odnosno učesnicima odbrambenooslobodilačkog rata 1992. – 1995. nazvano Registar -  saopćeno je iz Koordinacije Temeljnih boračkih organizacija.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI