NISU HTJELI 'DVIJE ŠKOLE POD JEDNIM KROVOM'

Nakon sramotnog odgovora ministrice Katice Čerkez srednjoškolcima iz Jajca: Mladi vole disko, a Kata 'kolo šumadijsko'...

Front 23.06.17, 10:45h

Nakon sramotnog odgovora ministrice Katice Čerkez srednjoškolcima iz Jajca: Mladi vole disko, a Kata 'kolo šumadijsko'...
Nameće se pitanje je li nam dovoljan jedan disko ili ipak treba napraviti dva ili tri diska pod jednim krovom, pa da svak' sluša svoju muziku, jer to je nama naš Ustav zagarantovao

Tekst člana Odbora za pitanja mladih ispred Demokratske fronte Adnana Lukača povodom izjava ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjebosanskog kantona Katice Čerkez, vezano za srednjoškolce iz Jajca koji su se izborili protiv projekta 'dvije škole pod jednim krovom'.   

 

HDZ-ova ministrica obrazovanja, Katica Čerkez, uvjerena je da su protesti srednjoškolaca iz Jajca dio velikog projekta (predpostavljam protiv Hrvata) u organizaciji međunarodne zajednice i lijevo orjentiranih stranaka! To je juče mrtva - hladna „odvalila“ u programu televizije N1!


Ministrica Čerkez uvjerena je čak i da se srednjoškolcima nameće šta će govoriti i da oni to ustvari ne misle. Kata se vjerovatno vodi svojim primjerom, jer očito iz nje progovara njen šef Čović i nameće joj šta treba govoriti, kako bi se barem malo opravdao kod Hrvata u srednjoj Bosni koje je zanemario u svojoj ideji novog Izbornog zakona.


E pa, ministrice Čerkez, treba da pohvalite te srednjoškolce, jer rješavaju probleme koje ih tište. Oni i sva druga omladina moraju biti iznad Vaših i Čovićevih interesa i prepucavanja. Oni su iznad svih stranaka, iznad međunarodne zajednice i bore se za pravu stvar. Odbijaju podjele, žele da zajedno uče, rade i druže se. Dosta im je vaših ideja o nacionalnim interesima i uništavnja njihovih života.


Dok Vi predstavljate politiku podjela, oni predstavljaju zajedništvo, oni su Bosna i Hercegovina.


Imate li odgovor na njihovo pitanje „Šta će vama vaša dica reć?“. Dok će Vas pamtiti po podjelama i neumjesnim i smiješnim izjavama, njih će pamtiti kao nosioce pozitivnih promjena. Ne vode njih ni ljevičari ni međunarodna zajednica, njih vodi ideja, ideja koju su sami odredili, oni govore sami za sebe, odbijaju da Vi govorite za njih.


"Draga djeco, kraj je školske godine, umjesto da se idete relaksirati u disku - došli ste sa mnom da rješavate probleme", poručila je Čerkez učenicima.

 

Valjda se sjetila kako je ona dok je bila mlada, dok je Jugoslavija „dekretom“ proglašavala jedan službeni jezik, na raspustu igrala kolo šumadijsko!

 

Nameće se pitanje je li nam dovoljan jedan disko ili ipak treba napraviti dva ili tri diska pod jednim krovom, pa da svak' sluša svoju muziku, jer to je nama naš Ustav zagarantovao, a ne da Hrvati slušaju nametnutu muziku međunarodne zajednice i lijevo orjentiranih stranaka.


Napokon se počnite baviti Vašim poslom, boljim nastavnim planovima i programima, kvalitetom nastave, podsticanjem znanja i vještina, a ne nacionalnim interesima. Jedini interes koji vi treba da branite je interes učenika, jer ako tako nastavite, neće biti potrebe za Ministarstvom obrazovanja, jer se neće imati ko obrazovati.


Odoše nam mladi negdje gdje ih neće slati u „disko da se relaksiraju“, nego poštovati njihov rad i trud, a Vi i takvi ko Vi ste ih otjerali.


I za kraj nešto oko „Katine ljevice“. Naravno, ministrice, da se razlikujemo, mi koji razmišljamo „malo više ulijevo“, okrenuti pravdi i elementarnom poštenju, a protiv svih oblika segregacije – od Vas i projekta koji Vi predstavljate, a koji je ovu zemlju uveo u oružani sukob (krvavi), a poslije toga nastavio rastakati ono što je od te zemlje ostalo.


A u svemu tome, Vaš najvažniji projekat i jeste podijeliti i zavaditi nove, mlade generacije, čime će Vaša misija biti ispunjena do kraja.


Neće moći, ministrice Čerkez!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI