ministar pravde tvrdi

Katar ima dokaze: Susjedne države hakirale novinsku agenciju

Hronika 21.06.17, 09:16h

Katar ima dokaze: Susjedne države hakirale novinsku agenciju
Ministar pravde kaže da je hakiranje Katarske novinske agencije povezano s državama koje su nametnule blokadu Dohi

 

Katarski ministar pravde izjavio je da njegova država ima dokaze da je hakiranje Katarske novinske agencije povezano s državama koje su prekinule diplomatske odnose s Dohom.

 

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su veze s Dohom nakon komentara pripisanih katarskom emiru, a koji su nakratko objavljeni na portalu Katarske novinske agencije 23. maja - piše Al Jazeera

 

Katar tvrdi da je ta stranica hakirana.

 

„Katar ima dokaze da su u hakiranju korišteni određeni telefoni iPhone iz država koje su nametnule blokadu Kataru“, rekao je novinarima katarski ministar pravde, Ali Bin Fetais al-Marri.

 

Dodao je kako je prerano da imenuje države odgovorne za hakiranje i nije želio odgovoriti na upit da li su za hakiranje odgovorni pojedinci ili države.

 

Marri je kazao da je neosnovana lista pojedinaca i poslovnih subjekata koje su arapske države okarakterizirale kao "teroriste", te dodao da će Katar tužiti sve one koje su mu načinili štetu.

 

Lažne vijesti


Nakon što je hakiran internetski sajt Katarske novinske agencije, kada su objavljene informacije, lažno pripisane katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu al-Thaniju, emiteri sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dali su veliku pažnju netačnoj vijesti, pozvavši goste kako bi raspravljali i osudili navedeni govor.

 

Vlada Katara kategorično je negirala da su ikad date izjave u kojoj je čelnik države iskazao podršku Iranu, Hamasu, Hezbollahu i Izraelu, dok je navodno istovremeno sugerirao da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump neće dugo biti na vlasti.

 

"Postoje međunarodni zakoni koji se bave takvim zločinima, posebno cyber napadima. Hakerima će se suditi po zakonu", rekao je tada Mohammed bin Abdurrahman al-Thani, ministar vanjskih poslova Katara.

 

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Egipat i znatan broj drugih država presjekli su diplomatske i ekonomske veze s Katarom 5. juna, optuživši Katar da podržava "terorizam" i Iran.

 

Katar odlučno odbija ove optužbe.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)

 

BLIN
KOMENTARI