Srednjoškolci razočarani

Čerkez o prosvjedima: Problem podijeljenih škola ne može se brzo riješiti

Front 20.06.17, 15:47h

Čerkez o prosvjedima: Problem podijeljenih škola ne može se brzo riješiti
Njihova inicijativa kao djece je u redu, ali problem koji oni ističu je problem BiH i on se ne može riješiti u par koraka. To je dubinski problem društva koji je definiran i ustavom i zakonom, kazala je Čerkez

 

Ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez izjavila je danas da su u redu zahtjevi učenika, koji su prosvjedovali u Travniku tražeću ukidanje fenomena "dvije škole pod jednim krovom", ali je naglasila da je to problem BiH, koji se ne može brzo riješiti.

 

- Njihova inicijativa kao djece je u redu, ali problem koji oni ističu je problem BiH i on se ne može riješiti u par koraka. To je dubinski problem društva koji je definiran i ustavom i zakonom - kazala je Čerkez, nakon sastanka sa učenicima koji su prosvjedovali ispred zgrade županijske Vlade.

 

Ponovila je da ostaje stav da nova srednja škola u Jajcu neće biti osnovana i da će učenici ostati zajedno u klupama, kao i da su predviđena dva dodatna predmeta

 

- To su predmeti povijesti i geografije za Bošnjake, a u školama već egzistira islamska i katolička vjeronauka, te bosanski i hrvatski jezik. Mi nismo imali podijeljene škole u Jajcu, ali sad ćemo dobiti dubinsku podjelu unutar razreda jer će jedni slušati hrvatski, drugi bosanski, jedni povijesti a drugi historiju... - istaknula je Čerkez, dodajući da će se na početku godine djeca moći izjasniti koji će simbol biti na njihovoj svjedožbi - naroda, županije ili države BiH.

 

Nakon sastanka s ministricom, srednjoškolci su poručili da su razoračarani, ali da neće odustati od borbe za obrazovanje bez podjela.

 

- Tražili smo očigledno nemoguć, a to je ukidanje dvije škole pod jednim krovom u cijeloj BiH. To nam neće biti ispunjeno jer je previše kompliciran naš sistem, a i politika ima prste u tome. Ipak, nećemo odustati s radom i pokušajima da nešto promijenimo - kazala je srednjoškolka iz Jajca Azra Keljalić.

 

Ispred zgrade županijske Vlade u Travniku danas su se okupili srednjoškolci iz brojnih područja BiH, noseći transparente „Ipak može zajedno“, „Ovdje smo da stvaramo budućnost, a ne da ponavljamo prošlost“ i „Segregacija je loša investicija".

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI