Predsjedavajući Vijeća ministara BiH poručio

Zvizdić: Aktivacija MAP-a i približavanje NATO-u su prioriteti BiH

Front 20.06.17, 15:20h

Zvizdić: Aktivacija MAP-a i približavanje NATO-u su prioriteti BiH
Na sastanku je osim o dosadašnjim rezultatima na putu evropskih integracija, govorio i o realizaciji najvažnijih prioriteta u vezi s ekonomskim razvojem BiH, jačanju vladavine prava i borbe protiv terorizma, ekstemizma te svih oblika kriminala i korupcije i o unapređenju regionalne saradnje

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvovao je danas u sjedištu NATO saveza sjednici Sjevernoatlantskog vijeća na kojoj je ovo najveće političko tijelo NATO saveza pružilo podršku ubrzanju integracijskih procesa BiH.

 

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da su aktivacija MAP-a i približavanje NATO savezu vanjskopolitički prioriteti BiH. Informirao je članove Vijeća da je BiH usvojila strateške dokumente ''Pregled odbrane'' i ''Plan modernizacije Oružanih snaga BiH'', kao i o procesima knjiženja nepokretne vojne imovine, čime su učinjeni značajni iskoraci na putu NATO integracija.

 

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH kontinuirano učestvuje u mirovnim operacijama i UN posmatračkim misijama gdje aktivno sarađuje i s NATO snagama. Naglasio je da je BiH posvećena promociji mira, stabilnosti i prosperiteta u regiji, jačanju saradnje u oblasti odbrane i sigurnosti kao i ubrzanju procesa euroatlantskih integracija regije.

 

- Smatram da je današnji sastanak s ambasadorima zemalja NATO pakta bio više nego koristan. Očekujemo do kraja ove ili početkom naredne godine dobijemo kandidatski status i da bude aktiviran MAP što bi bile dvije izuzetno važne poruke za BiH i za sve njene građane jer one će značiti mir, stabilnost, ekonomski prosperitet i bolji životni standard za sve građane u BiH - rekao je Zvizdić nakon sastanka.

 

Kazao je da ostaje da se dalje nastavi s aktivnim angažmanom na realizaciji talinskog uvjeta.

 

- Očekujemo do kraja godine, da osim 27 do sada uknjiženih, uknjižimo i određeni broj novih lokacija da bismo kredibilno ispunili talinski uvjet što će uz već usvojeni 'Pregled odbrane' i 'Plan modernizacije' Oružanih snaga, pretpostavljamo, biti dovoljan uvjet da dođe do aktivacije MAP-a i na takav način realizacije još jednog važnog koraka ka NATO integracijama - istakao je Zvizdić.

 

Na sastanku je osim o dosadašnjim rezultatima na putu evropskih integracija, govorio i o realizaciji najvažnijih prioriteta u vezi s ekonomskim razvojem BiH, jačanju vladavine prava i borbe protiv terorizma, ekstemizma te svih oblika kriminala i korupcije i o unapređenju regionalne saradnje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI