Pripreme u Neumu u punom jeku

Međunarodni festival animiranog filma 'NAFF 2017' od 24. do 30. juna: Organizatori u 'slatkim mukama'

Kultura 20.06.17, 13:59h

Međunarodni festival animiranog filma 'NAFF 2017' od 24. do 30. juna: Organizatori u 'slatkim mukama'
Imali smo veliki problem pri odabiru jer su sve to vrhunska ostvarenja. Na kraju, za natjecateljski program odabrano je 55 filmova iz 28 zemalja, dok će se u panorama programu prikazati dodatnih 20 filmova, istaknuo je Raič


Dvanaesti međunarodni festival animiranog filma "NAFF 2017" počet će 24. juna sati u Hotelu "Sunce" u Neumu i trajat će do 30. juna.

 

Kako je kazao umjetnički direktor NAFF-a Jurinko Raič na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru, organizatori su prilikom selekcije imali 'slatkih briga' jer je na natječaj prispjelo 800 filmova iz 55 zemalja, sa svih kontinenata.

 

- Imali smo veliki problem pri odabiru jer su sve to vrhunska ostvarenja. Na kraju, za natjecateljski program odabrano je 55 filmova iz 28 zemalja, dok će se u panorama programu prikazati dodatnih 20 filmova - istaknuo je Raič.

 

Dodao je kako će se kao i ranije dodijeliti osam nagrada, a novost ove godine je nagrada Dušana Vukotića, oskarovca porijeklom iz Biliće, koji je zaslužan za uzlet animiranog filma u bivšoj državi.

 

Nagrada Dušana Vukotića odnosit će se na likovnost i novitet u animaciji, zbog čega je Vukotić i nagrađen Oscarom 1962. godine.

 

Treću godinu za redom bit će dodijeljena i nagradu OESS-a za film koji najbolje obrađuje teme ljudskih prava, suživota i tolerancije.

 

Animirani filmovi iz Neuma bit će prikazani u Posušju i Mostaru, a gledatelji u ta dva grada odabrat će film koji će osvojiti Nagradu Mostara i Nagradu Posušja.
 

Predstavnica Općine Posušje Ivanka Arapović Galić kazala je kako Posušje drugu godinu zaredom postaje dio NAFF-a, a NAFF dio Posuškog lita.

 

Projekcije NAFF-a u Posušju počinju isti dan kada i u Neumu, 24. juna, dok će u Mostaru ići s danom zakašnjenja.

 

Vladimir Ćorić iz OKC-a "Abrašević" izrazio je zadovoljstvo suradnjom s NAFF-om, istaknuvši kako ona obogaćuju mostarsku ljetnu kulturnu ponudu.

 

Jurinko Raič naglasio je kako u dvanaest godina NAFF-a niti jedan autor nije tražio novčanu naknadu za prikazivanje svog filma.

 

- Svi ti filmovi, njih 700-800, poklonjeni su Neumu i BiH u cilju propagande animacije i čak nam je u tu svrhu dozvoljeno da tijekom godine prikazujemo animacije - kazao je Raič.

 

Pokrovitelji NAFF-a su hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju BiH, Federalno ministarstvo zaštite okoliša i turizma, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada HNŽ-a, Turistička zajednica HNŽ-a i Veleposlanstvo SAD-a u BiH.

 

Partner Festivala je Misija OESS-a u BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI