PROPAST ILI SPAS

Šta se zaista dešava u GIKIL-u: Zašto je ministar Srđan Mičanović sazvao hitnu sjednicu Skupštine TK?

Hronika 20.06.17, 10:42h

Šta se zaista dešava u GIKIL-u: Zašto je ministar Srđan Mičanović sazvao hitnu sjednicu Skupštine TK?
Udruženje građana, dioničara-akcionara i udjeličara u društvenim i investicionim fondovima u BiH (UGDAU-DIF) izdalo je saopštenje u kome pojašnjava šta se zaista dešava u GIKIL-u

 

 

U Tuzli će se u četrvratk, 22. juna, sa početkom u 9,30 sati održati vanredna/hitna sjednica Skupštine TK - samo sa jednom tačkom u dnevnom redu: GIKIL doo Lukavac.


Tim povodom Udruženje građana, dioničara-akcionara i udjeličara u društvenim i investicionim fondovima u BiH (UGDAU-DIF) izdalo je saopštenje u kome pojašnjava šta se zaista dešava u GIKIL-u.


U saopštenju se navodi sljedeće:  

 
Ministarstvo industrije energetike i rudarstva u Vladi TK, na čelu sa ministrom Srđanom Mičanovićem, shvatilo je što mnogi prije ministra nisu htjeli da shvate („sitni” interesi) - da je krajnje vrijeme da se treba održati ovakva Skupština TK, i to još i vanredna.


Gospodin Srđan Mičanović je shvatio da će propast GIKIL-a, u kojem je KHK DD Lukavac vlasnik 49%, a Vlada TK je vlasnik KHK dd Lukavac sa 67,003%, biti veliki gubitak za FBiH, a posebno za Tuzlanski kanton, jer GIKIL ima 1.200 zaposlenih kojima je „svaki dan”, a sada i „svaki čas” prijetnja da ostanu bez posla, a Federacija BiH tj. Tuzlanski kanton bez izvoza najtraženije robe - a to je koks.


Nezakonite radnje koje traju godinama, a u posljednje vrijeme su te nezakonite radnje eskalirale do te mjere da je direktor GIKIL-a mss. Debasis Ganguly izbjegavao razgovore sa dobavljačima i povjeriocima koji su se za pomoć obraćali i drugom suvlasniku u KHK dd Lukavac, a čiji direktor je u više navrata pokušao da se problemi rješavaju kako je regulisano po Ugovoru o pristupanju u GIKIL (od 10.11.2003.g.), ali i tog direktora, velikog borca bez i jedne KM u KHK, mss. je Ganguly Debasis ignorisao.


A Mittal Pramod, vlasnik GSHLa koji je vlasnik 51% GIKIL-a, je u panici i ne zakazuje Skupštinu i sjednice NO GIKIL-a tj. opstruira da se ne održe te sjednice jer mu je potrebno vrijeme da pokuša još da izvuče kapitala iz GIKIL-a, jer mu treba da plati početne obavezujuče troškove ARBITRAŽE cca 250.000,00 eura.


Pramod Mittal je kolovođa nezakonitih radnji u GIKIL-u... Da li prijeti opasnost da se te iste metode prenesu i u ArcelorMittal d.o.o. Prijedor i u ArcelorMital d.o.o. Zenica, ostaje da se vidi.


Evo samo nekoliko primjera nezakonitih radnji u GIKIL-u:


• U GIKIL-u je '6.01.2017.g. broj akta 02-01-01/17, evidentiran knjigovodstveni gubitak od 160.698.157,00 KM, a neadekvatnost kapitala je evidentitra u iznosu od 84.638.475,00 KM.

 

• U GIKIL-u je knjigovodstveno evidentirana isplata od preko 12.000.000,00 KM na ime Mittala i inih za menadžerske ugovore koji nisu bili raelizovani u GIKIL-u.


• U GIKIL-u je katastrofalno potraživanje od 150 miliona USA dolara, a koje potražuje STEMKOR firma iz Londona koja je po zahtjevu Mittala radila za GIKIL u periodu 2003-2013. godine; dovozili su ugalj za koks (u kompenzaciji za ugalj dobijali su koks po transfernim cijenama).


Ministar u Vladi TK Srđan Mičanović, uz zdušnu podršku i razumijevanje premijera Vlada TK Bege Gutića, vidjevši to stanje u GIKIL-u organizuje 16. juna ove godine kolegij Skupštine TK, gdje je na dnevnom redu sjednice kolegija bilo određivanje termina održavanja naredne redovne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona i razmatranje zaključka Vlade Tuzlanskog kantona kojim se od Skupštine Tuzlanskog kantona traži održavanje sjednice hitnog karaktera na kojoj bi bila razmatrana informacija o stanju i pravnim sporovima između osnivača GIKIL d.o.o. Lukavac - GSHL 51% (a čiji je jedan od osnivača  i "KHK" d.d. Lukavac - 49%).


Kolegij Skupštine prepoznao je nužnost sagledavanja ozbiljne situacije u kojoj su se našle kompanije "GIKIL-a" d.o.o. Lukavac i automatski i "KHK" d.d. Lukavac, koje su od enormnog značaja za privredu ne samo Tuzlanskog kantona, nego i Bosne i Hercegovine i šire.


Podržavajući napore Vlade Tuzlanskog kantona u zaštiti državne imovine i velikog broja radnih mjesta, te informisanja Skupštine Tuzlanskog kantona i javnosti o ovom problemu, zakazana je sjednica hitnog karaktera na kojoj će se razmatrati navedena informacija.


Sjednica hitnog karatkera (vanredena) Skupštine Tuzlanskog kantona bit će održana u četvrak, 22. juna, sa početkom u 9,30 sati, u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla.


Pored predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona, na sjednicu će biti pozvani svi relevantni faktori uključeni u rad GIKIL-a, kao što su predstavnici menadžmenta GIKIL-a, KHK-a, GSHL-a, predstavnici sindikata ovih kompanija, članovi Nadzornog odbora GIKIL-a, predstavnici nadležnih sudova, Tužilaštva TK i Pravobranilaštva TK, kao i predstavnici kompanija koja imaju najveća potraživanja prema GIKIL-u i čije poslovanje je ugroženo velikim dugovanjima - JP za vodoprivrednu djelatnost "Spreča" i JP Željeznice FBiH.


Po našem mišljenju nedostaje i tuzlanski advokat GIKIL-a i, gle čuda, ujedno i advokat GSHL-a (sukob konflikata) koji sve ovo zna i „dobro bi došao” parlamentarcima Skupštine TK u pojašnjenju nekih detalja koja ne bi s njegove strane bila iskrena.


U interesu malih dioničara u KHK, koje zastupa UGDAU DIF u BIH, je da se ovaj događaj obilježi u cijeloj BiH jer je i te kako bitno da se potvrdi ko je Mittal Pramod u GIKIL-u d.o.o. Lukavac, a i da se spriječi eventualna slična opasnosti i u ArcelorMitttal-u d.o.o. Prijedor i u ArcelorMittal-u d.o.o. Zenica, gdje je glavna ličnost rođeni brat od Pramoda Mittala, a to je Lakchami, tvrdi se u saopštenju UGDAU-DIF u BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI