Prvi online dokumentarac s 13 televizijskih legendi

Prošlo je vrijeme sjedenja na kauču, TV gledamo u hodu: Evo kako je stvorena 'Televizija budućnosti'

Mediji 19.06.17, 09:36h

Prošlo je vrijeme sjedenja na kauču, TV gledamo u hodu: Evo kako je stvorena 'Televizija budućnosti'
TV zvijezde informativnog, zabavnog i sportskog programa - Goran Milić, Ksenija Urličić, Mirko Fodor, Joško Lokas, Zoran Vakula, Oliver Mlakar, Milan Sijerković, Daniela Trbović, Mićo Dušanović, Željko Vela, Tarik Filipović i Robert Knjaz - govore o doživljaju koji nam donosi televizija budućnosti kroz sasvim novi format i redateljsku intervenciju “slike u slici” dok ih kroz faze razvoja televizije vodi Đelo Hadžiselimović, jedan od najpopularnijih TV urednika

 

Izvor: Jutarnji.hr

 

Prvi put u Hrvatskoj online dokumentarac o budućnosti televizije na portalu jutarnji.hr, maxtv-u i FB-u. Trinaest TV legendi. Nagrađivana filmska ekipa na čelu s redateljem Ivanom Goranom Vitezom. Ekskluzivna premijera sasvim novog doživljaja istodobno online na IPTV platformi i na društvenim mrežama. Jesmo li spremni za sve što nam donosi televizija budućnosti?

 

Na TV i online platformama jutarnji.hr, MAXtv i Facebooku Jutarnjeg okrenuta je nova stranica u doživljaju i produkciji televizijskih sadržaja.

 

Sinoč u 21 sat počela je premijera prvog hrvatskog online dokumentaraca koji je obuhvatio razdoblje najvažnijih televizijskih promjena u Hrvatskoj, od crno-bijele slike na prastarim televizijskim prijemnicima do uživanja u programskim sadržajima na ekranima svojih pametnih telefona uz sliku najviše kvalitete.

 

U dokumentarcu nagrađivanog redatelja Ivana Gorana Viteza, koji predstavlja Hrvatski Telekom u povodu lansiranja televizije nove generacije, prvi put u Hrvatskoj trinaest najvećih TV zvijezda govori o različitim fazama razvoja televizijske tehnologije kroz dosad nepoznate detalje iz svojih karijera, i otkriva kako doživljavaju uzbudljivu modernizaciju i budućnost ovog popularnog medija.

 

Nove potrebe gledatelja

 

Veliko istraživanje agencije za istraživanje tržišta Hendal, provedeno na uzorku od 1000 ispitanika, otkrilo je da čak dvije trećine korisnika, pogotovo onih mlađih od 15 do 29 godina, televizijski i video sadržaj više ne gleda na televizorima, nego na smartphoneu, tabletu ili laptopu. Uz to, više od trećine gledatelja prati TV sadržaj izvan svojih domova, a svaka peta osoba prati ga i u hodu. Potpuno je jasno da je prošlo vrijeme sjedenja na kauču, gledanja u “kutiju” i iščekivanja nove epizode omiljene serije. Upravo na temelju novih potreba i očekivanja gledatelja dizajnirana je nova generecija televizije Hrvatskog Telekoma i produciran prvi online dokumentarac o budućnosti televizije koji se gledalo na svim platformama i ekranima.

 

Iza “Televizije budućnosti” stoji nagrađivana filmska ekipa koju su okupili Native Ad Studio Hanza Medije i Hrvatski Telekom, na čelu s renomiranim redateljem Ivanom Goranom Vitezom, autorom popularnih filmova i serija “Šuma Summarum”, “Bitange i princeze” ili “Narodni heroj Ljiljan Vidić”.

 

TV zvijezde informativnog, zabavnog i sportskog programa - Goran Milić, Ksenija Urličić, Mirko Fodor, Joško Lokas, Zoran Vakula, Oliver Mlakar, Milan Sijerković, Daniela Trbović, Mićo Dušanović, Željko Vela, Tarik Filipović i Robert Knjaz - govore o doživljaju koji nam donosi televizija budućnosti kroz sasvim novi format i redateljsku intervenciju “slike u slici” dok ih kroz faze razvoja televizije vodi Đelo Hadžiselimović, jedan od najpopularnijih TV urednika.

 

Nove tehnologije

 

Nove, IPTV platforme znatno su brže i pristupačnije od dosadašnjih. Osim što pružaju mogućnost svakome da u bilo kojem trenutku s bilo kojeg mjesta pogleda sadržaj koji ga zanima, korisnika ne vezuju uz određeni termin kada se nešto prikazuje. Sve je mnogo dinamičnije, interaktivnije i sa znatno kvalitetnijom slikom.

 

- Rezolucija 4K u kojoj je snimana ‘Televizija budućnosti’ izuzetno je visoka, a već sada se snimaju i filmovi u rezoluciji 8K. To su iznimno kvalitetni videosadržaji, a njihovo snimanje ne može se usporediti s načinom na koji se sadržaj producirao prije samo nekoliko godina. Televizija je danas mnogo interaktivnija, a korisnicima omogućava puno veći izbor puno kvalitetnijeg sadržaja - kaže redatelj Vitez.

 

Ivan Goran Vitez ističe kako je bilo uzbudljivo snimati dokumentarac za online premijeru.

 

- Iz kina niko ne izlazi osim ako film baš nije jako loš ili vrlo uvredljiv, a kada se premijera događa na internetu, gledatelj može u svakom trenutku, samo jednim klikom miša ili povlačenjem prsta po ekranu telefona, zaključiti da mu je dosta i da to više ne želi gledati - objašnjava redatelj “Televizije budućnosti”.

 

Oduševile su ga televizijske legende jer su vrlo otvoreno pristupile novim tehnologijama i vrlo dobro razumiju kako je vrijeme kada smo imali samo nekoliko programa, a televiziju gledali isključivo preko TV prijemnika daleko iza nas.

 

Za izvrsne kadrove u dokumentarcu pobrinuo se poznati snimatelj, direktor fotografije filma “Televizija budućnosti”, Lutvo Mekić, producentsku palicu dohvatili su Ana Plišić iz Native Ad Studija Hanza Medije te mladi Vanja Nikolić (za kojeg Vitez kaže da je otkriće producentske scene), dok je montažu odradila vrsna i nagrađivana stručnjakinja Antonija Mamić.

 

Ona je još prije 18 godina diplomirala montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a u međuvremenu njen se posao itekako promijenio s razvojem novih tehnologija.

 

- Za vrijeme mog studija nije bilo kompjuterske montaže, montirali smo na montažnim stolovima i rezali film ‘presama’. Takav montažni stol u SAD-u je tada bio izložen kao muzejski primjerak. Na četvrtoj godini dobili smo prvi kompjuter s programom za montažu, Avidom, i od tada do danas tehnološki razvoj raste munjevito - kaže Antonija Mamić, koja je montirala i uspješne hrvatske filmove i serije poput “S one strane” redatelja Zrinka Ogreste, “Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića ili dramsku seriju “Novine”, koju je radila s hrvatskim poznatim redateljem Daliborom Matanićem.

 

Filmska ekipa posebno se ponosi specijalnim efektima, za koje je bio zadužen Andreas Čogelja iz tvrtke Grafikon dizajn.

 

- Filmom smo obuhvatili dosta zahtjevnih i vizualno zanimljivih specijalnih efekata efekata, koji su su mnogo napredniji od onih koji su se nekad koristili. I na njima se može vidjeti koliko su današnji programi brži, kvalitetniji i efektniji od onih koje smo koristili 1995., kada sam se počeo baviti ovim poslom - kaže Andreas Čogelja.

 

Nove TV mogućnosti

 

Kako tehnologije mijenjaju navike gledatelja i produkciju, Antonija Mamić najbolje je osjetila kao majka desetogodišnjaka Vite, kojemu je drugi ekran, onaj u ruci, sasvim prirodna stvar.

 

- Gledam televiziju, ali uglavnom i najčešće filmske kanale poput HBO-a i Cinemaxa, dok moj sin Vito istodobno gleda Nickelodeon na TV-u i na tabletu sadržaje na YouTubeu ili mu je u ruci mobitel i igrica Clash Royale, koja je sveopći, apsolutni hit među videoigrama - kaže Antonija Mamić.

 

Zato “Televiziju budućnosti” možete pogledati gdje god se nalazite i na zaslonu koji vam odgovara - mobitelu, tabletu ili laptopu - kroz MAXtv To Go aplikaciju, na platformi jutarnji.hr i Facebooku Jutarnjeg. Čak i dok gledate neki sasvim drugi program na televiziji.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

******************************************

Gledaj novu domaću igranu TV seriju "TRIP: Ta sjajna putovanja" na DEPO TV!

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI