ŠAMARČINA BH. POLITIČARIMA

Suživot je pobijedio: Kako su se srednjoškolci u Jajcu izborili protiv podjela i zaustavili 'dvije škole pod jednim krovom'?!

Hronika 17.06.17, 16:18h

Suživot je pobijedio: Kako su se srednjoškolci u Jajcu izborili protiv podjela i zaustavili 'dvije škole pod jednim krovom'?!
Danas smo dobili i potvrdu od načelnika Općine Jajce, Edina Hozana, da se ipak povlači odluka o osnivanju nove škole. Naša država, na svu sreću, neće biti bogatija za još jedan negativni fenomen „dvije škole pod jednim krovom“

 

Povodom odluke da se u Jajcu, ipak, neće osnovati nova škola i da đaci nastavljaju da pohađaju nastavu po "starom sistemu", Građanska inicijativa "Naša škola" uputila je saopštenje za javnost, koje prenosimo u nastavku:


Kroz historiju/istoriju/povijest nas uče mnogim velikim i uspješnim liderima, pokretima i velikim uspjesima koji su takoreći promjenili način života. Mi smo imali priliku doživjeti i biti dio jedne od najboljih priča u novijoj historiji naše države. Mnogi stariji nisu se usuđivali ništa raditi već godinama po raznim pitanjima i problemima koje imaju živeći u ovako loše uređenoj državi. 


DA, srednjoškolci su uspjeli u svojoj borbi protiv podjela koje su im po ko zna koji put trebale biti nametnute od strane naše političke scene, koja poslije rata pokušava napraviti uslove za suživot tako što stvara fenomene „dvije škole pod jednim krovom“.


Shvatamo da se jednogodišnja borba jajačkih srednjoškolaca zaista isplatila danas, kada smo dobili informaciju da nova škola ipak neće biti osnovana! Hrabrost, želja, upornost, rad, trud, podrška, ljubav, saradnja, suživot... Sve su ovo pojmovi koji se vežu uz tako malu, a tako snažnu skupinu srednjoškolaca koja je u strahu od nove segregacije pokrenula otpor. 


Jasno su rekli da ne žele podjele i da su spremni boriti se za svoja prava. Privukli su pažnju na sebe, pokupili sve moguće nagrade, podrške, bili su glavna tema svih medija. Ali to je bilo najmanje bitno, oni su bili fokusirani i ustrajni samo na jedno, da svi zajedno idu u školu! 


Danas smo dobili i potvrdu od načelnika Općine Jajce, Edina Hozana, da se ipak povlači odluka o osnivanju nove škole. Naša država, na svu sreću, neće biti bogatija za još jedan negativni fenomen „dvije škole pod jednim krovom“. 


Navodi se da će sa svjedodžbi također biti uklonjen neustavni grb „Herceg-Bosne“ i da će u jajačkim srednjim školama biti uvedeni geografija i historija gdje će se izučavati BiH i gdje će srednjoškolci imati priliku birati nacionalnu grupu predmeta. 


Ovo je pokazatelj da je sve političke odluke moguće preokrenuti u svoju korist samo kada to istinski želimo. Veliko hvala svim mladima koji su istrajali u ovoj borbi. Hvala vam što ste pokazali koliko jaki možemo biti kada se ujedinimo, te kada radimo prave stvari koje će istinski napraviti promjenu i pomirenje u društvu. 


Svi političari bi se trebali postidjeti kada pogledaju srednjoškolce koje su pokušali razdvojiti po nacionalnom ključu, i samim tim uskratiti im mnoge prilike. Možda ova priča podstakne nove mlade lidere u drugim zajednicama da isto tako dignu svoj glas i naprave promjenu. Možda i stariji članovi društva shvate šta se sve može uraditi i možda im uzori u tome budu Ivica, Tarik, Nikolas, Azra, Kristina ili mnogi drugi srednjoškolci. 


Ipak ovo nije kraj priče, u utorak se vidimo ispred zgrade Vlade SBK u Travniku, gdje ćemo, nadamo se, po prvi put imati priliku sastati se sa ministricom Katicom Čerkez. Ovi borci i heroji našeg društva su zaslužili priliku da imaju otvoreni sastanak sa Ministarstvom obrazovanja, da pokažu zašto su se oni zalagali. 


Ovo nije bila samo borba za srednje škole u Jajcu, već borba protiv segregacije u obrazovanju, i mi se nadamo da ćemo u njoj istrajati do kraja!  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI