Transparency International u BiH

Prijave protiv osam političkih partija zbog nedozvoljenih donacija, a rekorder je...

Front 16.06.17, 10:58h

Prijave  protiv osam političkih partija zbog nedozvoljenih donacija, a rekorder je...
Najviše spornih donacija imala je SDA, koja je prijavila priloge od ukupno 20 firmi koje su sklapale ugovore sa organima izvršne vlasti, a ukupna vrijednost tendera na kojima su odabrani donatori SDA u 2015. i 2016. godini iznosi više od 28 miliona KM

 


Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je prijavu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH protiv osam političkih partija zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija.

 

Prijava je podnesena protiv Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), Demokratske fronte (DF), Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Partije demokratskog progresa (PDP) zbog primanja donacija od pravnih subjekata koji su sklapali ugovore sa organima izvršne vlasti u vrijednosti većoj od 10.000 KM, što je suprotno Zakonu.

 

TI BiH je uz prijavu za svaku stranku dostavio spisak spornih donacija i tendera na kojima su pravni subjekti koje su stranke navele kao donatore u svojim finanansijskim izvještajima za 2016. odabrani od organa izvršne vlasti kao najuspješniji ponuđači tokom 2015. i 2016. godine.

 

Najviše spornih donacija imala je SDA, koja je prijavila priloge od ukupno 20 firmi koje su sklapale ugovore sa organima izvršne vlasti, a ukupna vrijednost tendera na kojima su odabrani donatori SDA u 2015. i 2016. godini iznosi više od 28 miliona KM.

 

Među spornim donacijama je i donacija BIHAMK-a, koji je u jednoj od svojih jedinica registriran kao udruženje građana, što također predstavlja zabranjeni izvor prihoda, a kroz različite pravne subjekte ukupno je donirao SDA s 9.000 KM. Uključujući donacije BIHAMK-a, ukupan iznos donacija iz nedozvoljenih izvora koje je prijavila SDA iznosi 28.000 KM.

 

HDZ 1990 i SDP primile su u 2016. po pet spornih donacija, HDZ BiH, PDP i SBB po dvije, a DF i DNS po jednu.

 

Iznosi donacija iz spornih izvora koje su stranke prijavile su niski, kreću se najčešće do 5.000 KM, ali njihova tačnost nije zagarantirana, jer Zakon o finansiranju političkih partija ostavlja mogućnosti strankama da veliki dio svojih prihoda ne prijavljuju - kroz primanje donacija u gotovini i njihovo neuplaćivanje na bankovni račun stranke, kroz donacije u činjenju koje se najčešće ne prijavljuju, te kroz preusmjeravanje sredstava putem trećih osoba.

 

TI BiH je u prijavi koju je dostavio CIK-u apelirao da iskoriste nadležnosti koje su joj na raspolaganju, te u skladu sa tim adekvatno sankcionira ove političke stranke, saopćeno je danas iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini.


(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI