Svjetski mediji bruje o imenovanju Ane Brnabić

Istorijski trenutak na konzervativnom Balkanu: Prva žena i prva gay osoba na čelu Vlade Srbije!

Front 15.06.17, 21:08h

Istorijski trenutak na konzervativnom Balkanu: Prva žena i prva gay osoba na čelu Vlade Srbije!
Brnabić, koja je nestranačka ličnost, i prošle godine našla se na naslovnim stranama svetskih medija kao prva gay ministrica te zemlje koja inače nije poznata kao država koja se pretjerano zalaže za prava LGBT zajednice, ocenjuje 'Independent'

 

 

Svjetski mediji prenijeli su večeras kao vanrednu vijest imenovanje Ane Brnabić za mandatara za sastav Vlade Srbije, ističući u prvi plan njenu seksualnu orjentaciju, kao i da je u pitanju prva srpska premijerka u istoriji, piše Blic


AFP navodi da je Ana Brnabić prva otvoreno gay osoba na poziciji premijera na konzervativnom Balkanu, kao i to da je prva žena u srpskoj istoriji koja je dospjela na tu poziciju.


Francuska agencija konstatuje da će Brnabić (41) stupiti na čelo vlade manje od godinu dana nakon što je ušla u politiku, kada je u avgustu prošle godine postala ministrica javne uprave i lokalne samouprave, pa i da se očekuje da će ona stupiti na dužnost u narednih nekoliko nedjelja.


Reuters je takođe konstatovao da je u pitanju prva žena premijer u srpskoj istoriji i prva otvoreno gay osoba na poziciji premijera na čitavom Balkanu.


Britanska agencija prenosi i da je Vučić svoju odluku obrazložio navodeći da vjeruje da Brnabić posjeduje sve stručne i lične kvalitete i da je uvjeren da će ona raditi naporno i pokazati poštovanje svim političkim partijama, kao i da će raditi u korist Srbije sa drugim ministrima.


AP navodi da je Brnabićeva prva otvoreno gay osoba koja se našla na čelu srpske vlade, da je Vučić rekao da je donio "tešku odluku u interesu Srbije i njenih građana", a podsjeća i da su grupe za zaštitu ljudskih prava pozdravile njeno imenovanje za ministricu prošle godine kao "istorijsku" odluku za balkansku zemlju u kojoj se, kako tvrdi, homoseksualna zajednica često suočava sa diskriminacijom i nasiljem.


"The Independent" piše da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nominovao ministricu Anu Brnabić za premijera, što znači da je ona postala prva žena, ali i prva gay osoba koja se otvoreno izjasnila o svojoj seksualnosti koja će se naći na toj poziciji u Srbiji.


Brnabić, koja je nestranačka ličnost, prošle godine našla se na naslovnim stranama svetskih medija kao prva gay ministrica te zemlje koja inače nije poznata kao država koja se pretjerano zalaže za prava LGBT zajednice, ocenjuje ovaj list.


Hrvatski mediji: Brnabićka priznaje da je gay, a poreklom je iz Hrvatske


Hrvatski "Jutarnji list" prenio je imenovanje Ane Brnabić za premijera Srbije, naglasivši da je porijeklom Hrvatica, da se izjasnila kao gay, ali i da se njenom imenovanju protivila Srpska pravoslavna crkva.


"Priznaje da je homoseksualka, poreklom je iz Hrvatske", piše Jutarnji list uz napomenu da je riječ o jednoj od najuspešnijih ministrici u godinu dana staroj Vučićevoj vladi koja je u tom razdoblju osigurala da građani mogu na jednom šalteru dobiti sve potrebne dokumente.


Brnabić je, kako se navodi, posebna po nekoliko aspekata jer, kao prvo, nije članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), već je u vladi bila kao nestranačka osoba. Po ocjeni Jutarnjeg, Vučić se na to odlučio i da bi onemogućio bilo kakvu borbu za naslijeđe u stranci.


"Kao drugo, ona je homoseksualka i to nije krila. Srpska pravoslavna crkva (SPC) se nekako pomirila s time da bude u vladi kao minisarka, ali da preuzme mjesto prvog ministra, to SPC-u nikako nije išlo pod kožu", navode u tekstu.

 

I konačno, Brnabić je porijeklom iz Hrvatske, iz Stare Baške na o Krku gdje se njena porodica spominje u crkvenim knjigama još 1673. godine, navodi list i dodaje da je Brnabić ipak rođena u Beogradu a da se školovala u SAD.


Index.hr. navodi da je Branabić, aktuelna ministrica državne uprave, široj javnosti poznata kao prva srpska ministrica koja je javno priznala da je gay i podsjeća da ju je aktuelni premijer Vučić hvalio još prošle godine, rekavši da ona ima izvanrednu energiju.


I Hina navodi da je Brnabićeva postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka ličnost i da je Vučić dosada više puta pohvalio njezine rezultate, napominjući da je porijeklom sa Krka, a rođena u Beogradu.


Hrvatski N1 javlja da su sve stranke vladajuće koalicije najavile da će u Skupštini Srbije podržati Vučićev prijedlog i da će Brnabić biti prva žena i prva deklarisana LGBT osoba na čelu srpske vlade.


"Riječ je o ministrici javne uprave koja ima dugogodišnje iskustvo u rukovođenju projektima, i koja je radila na USAID-ovom projektu reforme državne uprave u Rumuniji", naveli su.


Crnogorski mediji: Prva balkanska gay premijerka


"Brnabić je prva balkanska gay premijerka", javio je RTCG uz napomenu da je ona 15. mandatar po redu od 1990. godine kada je u Srbiji uvedeno višestranačje.


Crnogorska televizija dodaje da je Vučić najavio da je u narednom periodu važno obezbijediti dalje jačanje međunarodnog ugleda kako na Zapadu, tako i na Istoku, na putu ka EU, sa Ruskom Federacijom, Kinom...


Crnogorska televizija citira i Brnabićevu koja je istakla da je "svjesna odgovornosti koju preuzima, jer treba da naslijedi pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osjete kroz bolji kvalitet života".


Crnogorski portal CDM podsjeća da je još kada je Brnabićevu Vučić predložio za ministricu državne uprave i lokalne samouprave u prvi plan izbila njena seksualna orijentacija, pa su čak i svetski mediji javili da je to "apsolutna novina u konzervativnoj balkanskoj zemlji".


"Njen izbor naišao je na odobravanje stručne javnosti i istovremeno, prema ocjenama brojnih svjetskih medija, pokazao privrženost Srbije evropskim vrijednostima kada je riječ o položaju LGBT zajednice", navodi portal.

 

(Blic/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI