neisplativ sezonski rad na primorju

Svi bježe s Jadrana u inostranstvo: Kod stranca nećeš stajati cijeli dan na nogama za male pare, već...

Hronika 14.06.17, 12:20h

Svi bježe s Jadrana u inostranstvo: Kod stranca nećeš stajati cijeli dan na nogama za male pare, već...
Veliki broj ugostitelja na Јadranu sve teže pronalazi radnike za sezonu, pa udarne ljetne mjesece započinju sa nekompletnim osobljem

 

Hrvati sve više tokom ljetne turističke sezone biraju sezonski rad u Austriji, Njemačkoj i Irskoj, izbjegavajući Јadran.


Veliki broj ugostitelja na Јadranu sve teže pronalazi radnike za sezonu, pa udarne ljetne mjesece započinju sa nekompletnim osobljem.

 

U Austriji, Njemačkoj i Irskoj za isti posao može se dobiti dvostruko veća plata, a i uslovi rada su mnogo bolji, tvrde oni koji su već proveli turističku sezonu radeći u tim zemljama.

 

Neki hrvatski sezonski radnici upozoravaju da na Јadranu poslodavci za rad bez slobodnog dana plaćaju 4.000 kuna /oko 540 eura/, od čega samo dio na račun, a ostalo na ruke.

 

Umjesto za 4.000 ili 6.000 kuna /oko 810 eura/, u inostranstvu se za isti posao može dobiti 12.000 /oko 1.620 eura/ i više.

 

Cjelodnevno stajanje na nogama, mala prosječna plata, neplaćanje prekovremenih sati, izostanci slobodnih dana - sve to utiče da ljudi masovno odlaze sa hrvatskog Јadrana u inostranstvo na sezonski rad, priznaju radnici u ugostiteljstvu.

 

Zbog toga istarski ugostitelji mijenjaju dosadašnji sistem - nude povišice, regrese, naknade za Božić, besplatnu hranu i smještaj u malim hotelima koji se u Istri grade upravo za tu svrhu.

 

Osim slabijih uslova rada, mnogi Hrvati idu na sezonski rad u inostranstvo i zbog duže turističke sezone, koja se ne završava već u septrembru, navode hrvatski portali.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

********************************************

 

Pogledajte bonus video na DEPO TV!

 

BLIN
KOMENTARI