RASPAD SISTEMA U BH. BOLNICAMA

Da li je Sebija Izetbegović jedini krivac za neispravne aparate na KCUS-u: Zašto ranijih godina nisu mijenjani?!

Hronika 14.06.17, 11:58h

Da li je Sebija Izetbegović jedini krivac za neispravne aparate na KCUS-u: Zašto ranijih godina nisu mijenjani?!
Postavlja se pitanje održavanja aparata, ali i pitanje na šta su ranijih godina odlazili milioni KM, a da se novi aparati nisu nabavljali?

 

 

Nakon protesta grupe onkoloških pacijenata u krugu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zbog kvara na aparatima koji su im neophodni u liječenju, otvorila se polemika u javnosti prvenstveno u vezi rada KCUS-a i njegovog menadžmenta, ali i rada ranijih rukovodilaca najveće zdravstvene ustanove u BiH.


Postavlja se pitanje održavanja aparata, ali i pitanje na šta su ranijih godina odlazili milioni KM, a da se novi aparati nisu nabavljali, piše Faktor.


Na ovo posljednje pitanje, podsjećanja radi, odgovor je dat u revizorskim i finasijskim izvještajima o radu KCUS-a, a konačan zaključak trebali bi dati istražni organi, tužilaštva i sudovi.

 

Ovaj slučaj, protest pacijenata, je u nekoliko sati postao i političko pitanje, pa je tako SDP zatražio da Federalni parlament raspravlja i traži smjenu generalne direktorice Kliničkog centra prof. dr. Sebije Izetbegović. Interesantno, u istom SDP-ovom zahtjevu se ne postavlja pitanje zašto dotrajali aparati nisu zamijenjeni u vrijeme kada je KCUS-om upravljao Rusmir Mesihović ili Damir Aganović, pa čak i Faris Gavrankapetanović, što bi bilo logično pitati, jer je šef Klinike za onkologiju KCUS-a prof. dr. Samir Bešlija u svojoj izjavi za javnost danas kazao da su neki aparati trebali biti zamijenjeni još 2009. godine.


Prema dokumentaciji KCUS-a u kvaru su dva linearna akceleratora na Klinici za onkologiju. Za zamjenu rezervnog dijela na jednom aparatu potrebno je između 250-300.000 KM, dok je prema evidenciji KCUS-a iznos neophodan za popravku drugog aparata 47.742 KM bez PDV-a. Radi se o aparatima koji su uknjiženi 2004. i 2012. godine.  


Iz Kliničkog centra danas su saopćili da su već ranije tražili od proizvođača i servisera popravke te uplatili avans da se aparati osposobe, ali da je firma SIEMENS Medicina d.o.o. Sarajevo prilikom utvrđivanja kvara na aparatima pogrešno procijenila oštećenje i samim tim nije osposobila aparate za rad. Klinički centar je uputio dopis ovoj kompaniji, navodeći da su neozbiljno pristupili problemu te su tražili da se kvar u što hitnijem roku otkloni.


Stari aparati i neispravna oprema, iako to nije neka utjeha, nisu slučaj samo na KCUS-u o čemu su diskutovali i građani na društvenim mrežama. Ovakve stvari ne događaju se samo u BiH, već su godinama problem susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske, gdje onkološki pacijenti znaju čekati i više od tri mjeseca na neophodno liječenje.


 

 

(Faktor/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI