FOTO/ RAMAZANSKA NOĆ LEJLETU-L-BEDRA SLAVILA SE ŠIROM BOSNE

Iftar za povratničko selo Grapska ali i razvoj biznisa u Doboju i Gračanici

Hronika 12.06.17, 15:43h

Iftar za povratničko selo Grapska ali i razvoj biznisa u Doboju i Gračanici
Preko 500 vjerenika po prvi put u zajedničkom haremu obnovljene džamije ograniziralo iftar, uz prigodni vjerski program i vatroment, te prisustvo brojnih zvanica iz ekonomskog, diplomatskog, političkog i kulturnog života

 

Bošnjaci-povratnici u MZ Grapska, zajedno sa istoimenim džematom ovog mjesta, u nedjelju su po prvi put u haremu obnovljene džamije na veličanstven način organizovali zajednički iftar, te uz vjerski program i vatromet obilježili 17. mubarek noć ramazana, noć uoči Lejletu-l-Bedra. Iftaru je prisustvovalo preko 500 vjernika.

 

Njima su se pridružili konzul Azerbejdžana u BiH Elnur Ilijev, glavni imam MIZ-a Doboj Bajro ef.Džafić, imami medžlisa IZ Doboj i Gračanica, načelnici općina Gračanica Nusret Helić i Olova Đemal Memagić, privrednici Grapske i okruženja, poslanik u NSRS Mihnet Okić, general OSBiH Senad Mašović, prof.dr sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu Munir Drkić, učenici mekteba Grapska, te brojni gosti-prijatelji Grapske iz javnog, političkog i kulturnog  života naše zemlje.

 

U ime organizatora ove svečanosti obratili su se Haris ef.Bečić, mjesni imam i Amir Hurtić, predsjednik MZ Grapska, koji su pozvali sve ljude dobre volje u ovoj zemlji, a posebno vjernike svih konfesija, na oprost, pomirenje i povjerenje, jer nam je sudbina odredila da živimo jedni pored drugih.

 

Glavni imam MIZ-a Doboj, Bajro ef.Džafić, govorio je o vrijednostima ramazana. On je zahvalio džematlijama Grapske što ne zaboravljaju svoje šehide, što obilježavaju dan stradanja Grapske u proteklom ratu, ali i da misle na svoju budućnost, jer je i ova noć potvrda toga. Naglasio je da se samo zahvaljujući Allahu dž.š. i iskrenim nijetom i vjerom u srcu mogu ostvariti zacrtani ciljevi, a to džematlije ovog džemata vrlo dobro čine.

 

Prof. dr. Munir Drkić se osvrnuo ne mubarek noć, noć uoči Lejletul Bedra, kada su muslimani za vrijeme poslanika Muhameda s.a.v. u legendarnoj bici na Bedru, u pravednoj borbi savladali trostruko jačeg neprijatelja.


Konzul Azerbejdžana u BiH Elnur Ilijev je istakao da je sretan što je prisustvovao ovoj večeri. Zaželio je građanima ove zemlje puno sreće, zdravlja i napretka istakavši da u Azerbejdžanu BiH ima iskrenog prijatelja.

 

Prije dolaska na iftar, konzul Ilijev je u prijateljskog posjeti obišao  kompanije Ekoline Kovan, Plamingo, Eltec i Variplast i MBA u Grčanici i Doboju, te susreo se sa načelnicima Nusretom Heljićem i Obrenom Petrovićem. Na ovim sastancima konzul se upoznao sa uspjesima ovih kompanija ali i su i otvorena pitanja ekonomske suradnje između Azerbejdžana i BiH.

 

Nakon vatrometa, klanjani su akšam-namaz, a pred teravih-namaz polaznici mektepske nastave džemata Grapska izveli su nekoliko ilahija. Vjernicima-postačima Grapske pridružila se i Vispakova Zlatna džezva.Inače, danas je  Grapska je jedan od simbola obnove i povratka predratnog stanovništva. Od potpuno uništenih 850, obnovljeno je oko 600 kuća.  Ratna statistika govori da je tada zapaljenoi opljačkano 700 kuća, a u logore odvedeno više od 500 muškaraca. Ukupno su ubijena 104 stanovnika Grapske, među kojima 24 stare osobe i invalidi. Za 32 osobe se i danas traga.

 

(Oslobođenje/DEPO Portal)

BLIN
KOMENTARI