Prva javna potvrda

Putin: S Clintonom sam razgovao o pridruženju Rusije NATO-u, američka delegacija postala je vrlo nervozna

Front 12.06.17, 13:10h

Putin: S Clintonom sam razgovao o pridruženju Rusije NATO-u, američka delegacija postala je vrlo nervozna
Ruski predsjednik je izjavio u intervjuu nekoliko mjeseci prije Clintonove posjete u junu 2000. godine da se ne protivi ruskom pridruženju alijansi, ali su njegovi komentari Stoneu prva javna potvrda te teme

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je u ranom periodu svog mandata razmišljao o ideji da se Rusija pridruži NATO-u.

 

U niz intervjua s američkim filmskim režiserom Oliverom Stoneom, Putin je izjavio da je bio zapitan o eventualnom ruskom pridruživanju alijansi kada je ondašnji američki predsjednik Bill Clinton posjetio Moskvu u 2000.

 

- Tokom sastanka, rekao sam: "Razmotrimo opciju da bi se Rusija mogla pridružiti NATO-u". Clinton je kazao "zašto ne?". Američka delegacija postala je tada, međutim, vrlo nervozna - izjavio je Putin.  

 

Ruski predsjednik je izjavio u intervjuu nekoliko mjeseci prije Clintonove posjete u junu 2000. godine da se ne protivi ruskom pridruženju alijansi, ali su njegovi komentari Stoneu prva javna potvrda te teme. 

 

Stone je obavio intervjue u periodu 2015-17. Oni će biti prikazani na američkoj kablovskoj TV mreži Showtime u četiri djela počevši od danas. Prvi dvosatni segmenti postali su dostupni medijima prije prikazivanja intervjua.


U tim segmentima Putin je opisao Rusiju pod njegovim čelništvom kao zemlju koja nastoji poboljšati odnose, ali je nezadovoljna "imperijalističkim mentalitetom" Washingtona.

 

Uprkos Putinovom nekadašnjem zanimanju za pridruženje NATO-u, on je u intervjuima sa Stoneom kritikovao alijansu zbog njenog širenja na istok prema ruskim granicama, prenosi Associateds Press.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI