Kriza u Zalivu

Pet najvažnijih stvari u vezi sa blokadom Katara: Evo zašto je došlo do raskola

Front 11.06.17, 16:27h

Pet najvažnijih stvari u vezi sa blokadom Katara: Evo zašto je došlo do raskola
Al Jazeera je objavila ključne tačke raskola između Katara i zemalja koji su s njima odlučile da prekinu diplomatske veze

 

Iako je od blokade Katar prošlo skoro sedmicu dana još uvijek nema rješenja na vidiku. Al Jazeera je objavila ključne tačke raskola između Katara i zemalja koji su s njima odlučile da prekinu diplomatske veze.

 

1. Ekonomska blokada


 
Rijad predvodi ekonomsku blokadu koja je nametnuta Dohi, a analitičari procjenjuju da bi sve to moglo da košta milijarde dolara. Saudijska Arabija je zatvorila kopnenu granicu i tako je zaustavljen protok roba, a ta je zemlja zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom zatvorila i vazdušni prostor za Katar. To je velika ekonomska šteta za aviokompanije, a na apele za puštanje u saobraćaj aviolinija niko ne odgovara. I pomorske linije su u prekidu pa su smjer morali da promijene tankeri koji prevoze tečni naftni gas iz Katara.


Takođe, u naredne dvije sedmice svi građani Katara koji se nalaze u te tri zemlje moraju da ih napuste.

 

2. Turski vojnici
 
Turska i Iran su nakon ovog poteza Saudijske Arabije i saveznika otvorile svoj vazdušni prostor za više letova iz Katara, a ponudile su i dostavu hrane jer su police radnji u Kataru nakon blokade opustošene. Iz Katara ipak poručuju da nema mjesta panici jer imaju dovoljno zaliha.


Nakon početka krize Turska je odlučila da ubrza slanje vojnika u svoju bazu u Kataru, koja može da primi do 5.000 vojnika iz Turske. Uprkos slanju vojske, ta je zemlja najavila je da će pomoći u rješavanju krize mirnim putem.

 

3. Mediji
 


Danima prije diplomatske krize, web stranica Al Jazeere u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Egiptu bila je blokirana, a nešto kasnije zatvoren je i lokalna kancelarija te medijske kuće.


Pisalo se da je ta medijska kuća postala kolateralna žrtva diplomatske ofanzive protiv Katara a da se radi o političkoj odluci koja je ravna cenzuri.
 


4. Amerika


 
Američki predsjednik je na Twitteru pisao da su lideri Bliskog istoka izjavili da će zauzeti oštar stav kada je u pitanju finansiranje ekstremizma, a kasnije je telefonski katarskom emiru ponudio pomoć u rješavanju krize. Ti su Trumpovi tweetovi i potezi prouzrokovali dodatno neslaganje jer su nakon toga Jordan, Mauritanija i Senegal takođe prekinuli svoje odnose s Katarom, a Bahrein je zabranio izražavanje simpatija za Katar na društvenim mrežama. Za to je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima predviđena i novčana, ali i zatvorska kazna od 15 godina.

 

5. Popis terorista


 
Zemlje koje su prekinule diplomatske odnose sa Katarom na svoje su popise terorističkih organizacija dodali 59 pojedinaca i 12 organizacija, a od te su zemlje zatražili i da prestane da podržava grupe poput Hamasa i Muslimanske braće. Katar poručuje da je taj popis neosnovan i da neće popustiti pritiscima.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI