Vaš kućni desert

Ukusno osvježenje: Napravite sladoled i sorbet iz vlastite ledene radionice

Lifestyle 11.06.17, 13:33h

Ukusno osvježenje: Napravite sladoled i sorbet iz vlastite ledene radionice
Teško im je odoljeti, ali ih nije teško napraviti - dovoljno je pripremiti dobru bazu, a onda sladoled, sorbet, granita i šerbet samo čekaju da im dodate prstohvat začina, listić-dva aromatične trave, šaku voća, čokoladu, vaniliju...

 

Stiže ljeto, vrućine vrebaju. Preporučujemo da zaboravite na standarde, poput hladnog piva ili rosnog gemišta, te se vratite tradiciji - sladoledima i drugim ledenim delicijama - koje možete pripremiti bez puno muke i pritom biti originalni. Kombinacija je bezbroj. Hladne slastice iz obitelji sladoleda načelno možemo podijeliti u četiri osnovne kategorije: sladolede, sorbete, šerbete i granite. Sladoledi gotovo uvijek kao bazu sadrže mlijeko, odnosno vrhnje (slatko ili za kuhanje), zatim žumanjke te "okus" - čokoladu, vaniliju, limun...

 

Kod sladoleda se krema/baza prvo kuha, a potom hladi te završava u aparatu za hlađenje uz dugotrajno miješanje kako bi se dobila kremasta struktura, odnosno kako bi se spriječilo formiranje grubih ledenih kristala. Kod sorbeta ne koristimo mlijeko, nego se za bazu koristi pire od voća i šećerni sirup (vodu i šećer rastopimo i lagano kuhamo na vatri dok se ne ugusti) te se postupak nastavlja kao i kod sladoleda - miješanje razbija kristale i dobivamo glatku smjesu. Možemo ga dodatno oplemeniti svježim začinima i alkoholom (ima nižu točku smrzavanja od vode pa je zbog njega sorbet laganiji i kremastiji) - npr. votka je dobar odabir jer je "neutralnog" okusa.

 

Granite su podvrsta sorbeta, ali kod njih namjerno želimo formirati krupne kristale, što se postiže izbjegavanjem miješanja. Šerbeti su zapravo sorbeti u koje smo dodali mlijeko, jogurt ili nešto slično kako bi bili kremastiji.

 

Stvorila se priča da je sladoled teško napraviti bez stroja, da je skup i stoga nalazimo cijeli niz opravdanja da ga i ne pokušavamo sami pripremiti. Istina je drukčija, jer su se na tržištu pojavili kućni strojevi po cijeni od 50-ak KM, koji sadrže zdjelu s dvostrukom stijenkom te malom miješalicom - zdjelu prvo trebamo zamrznuti u zamrzivaču oko 24 sata, potom uliti pripremljene sastojke i upaliti miješalicu - te pričekati tridesetak minuta.

 

Jedina je mana dulji proces zamrzavanja posude. Štedljiviji također nisu zakinuti - postoji i sijaset metoda da se cijeli postupak napravi i bez dodatnih izdataka za aparaturu. Treba nam sol, led, jedna manja i veća zdjela te mikser. Veću zdjelu napunimo ledom i solju (sol pomaže da voda bude hladnija), u drugu posudu stavimo pripremljenu smjesu, zabodemo u hladnu zdjelu, a mikserom miksamo desetak minuta.

 

Potom sve zajedno (bez miksera!) stavimo u zamrzivač oko 45 minuta, opet izvadimo i miksamo oko 10 minuta (sada će već biti lijepo kremast) te vratimo u zamrzivač najmanje dva sata - i imamo svoj sladoled, šerbet ili sorbet. U svakom slučaju, kombinacija je bezbroj - najbolje je posjetiti tržnicu pa kupiti ili sezonsko voće ili povrće - poželjno da bude organsko.


Sladoled od jagode

 

Trebat će vam:

 

500 g jagoda - očistite od peteljki 
150 g šećera 
0,5 l mlijeka 2,8- 3,2 % 
500 g vrhnja za kuhanje 
1 bourbon vanilija 
10 žumanjaka 
2-3 žlice soka od limuna

 

Priprema:

 

Očišćene jagode izrežite na polovice i stavite u multipraktik, dodajte dvijetri žlice šećera te sameljite u finu tekućinu. Vaniliju prerežite po dužini, istružite sjemenke te sve zajedno stavite u mlijeko i vrhnje za kuhanje. Na laganoj vatri kuhajte 5-6 minuta (pazite da ne zakipi). Žumanjke istucite s malo soli te dodajte šećer i potom tucite dok ne dobijete kremastu smjesu. Izvadite vaniliju te pustite da se mliječna baza malo ohladi. Nakon toga lagano miješajući ulijevajte mlijeko u žumanjke. Vratite na laganu vatru i stalno miješajući kuhajte smjesu dok se ne zgusne. Ohladite, stavite u stroj za sladoled (ili koristite neku drugu tehniku kako smo opisali) - i neka radi dok se ne napravi hladan kremasti sladoled. Poslužite s malo bijelog papra, grančicom majčine dušice ili metvice

 

Mojito sorbet

 

Trebat će vam:

 

6 limeta 
100 g šećera 
50 g svježe metvice - jedan pušlek 
3 žlice ruma - havana club ili sličan 
1 bjelanjak 
600 ml vode

 

Priprema:

 

Metvicu operite i odvojite pet-šest listova. Šećer i vodu pomiješajte i stavite na vatru da se grije, dodajte metvicu (listove i stabljike) te u smjesu naribajte koricu 2 limete. Lagano kuhajte oko pet minuta dok se malo ne zgusne. Maknite s vatre, poklopite i ostavite da stoji desetak minuta. Pretočite u staklenu posudu i ostavite da se ohladi. Hladnu smjesu procijedite i žlicom pritisnite mentu tako da što više soka uđe u procijeđenu tekućinu, iscijedite sok od svih limeta i promiješajte. Na sitno isjeckajte listiće mente i dobro promiješajte te dodajte rum. Istucite bjelanjak, ali ne do kraja (mora biti malo tekuć) i dodajte u smjesu. Sve ulijte u stroj za sladoled, ulijte tekućinu i neka radi oko 30 minuta - poslužite i ukrasite pokojim listićem mente i karameliziranom limetom - u tavicu stavite malo šećera i na tanko izrezanu kriškicu limete i pecite sa svake strane oko minutu.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI