Popularni muzičar poručio

Bregović: Sarajevo je dobra adresa da se iz njega pošalju tri pisma - kršćansko, jevrejsko i muslimansko

Kultura 11.06.17, 12:28h

Bregović: Sarajevo je dobra adresa da se iz njega pošalju tri pisma - kršćansko, jevrejsko i muslimansko
Mi, Sarajlije, tu neku traumu koju vučemo iz Sarajeva teško je izostaviti...

 

Trg Kralja Tomislava u Zagrebu 29. juna bit će mjesto dešavanja istinskog muzičkog spektakla. Naime, Goran Bregović, njegov Orkestar za svadbe i sahrane uz Zagrebačku filharmoniju izvest će koncert pod nazivom „Tri pisma iz Sarajeva“.


U Zagrebu će, kako nam je jučer kazao Bregović, „Tri pisma iz Sarajeva“ biti izvedena prvi put na području bivše Jugoslavije. Svjetsku premijeru imao je prije godinu.

 

- To je bila porudžbina bazilike „Saint-Denis“ u Parizu i prvi put je izvedena tamo s „Orchestre national d'Île-de-France“. Poslije su „Tri pisma iz Sarajeva“ izvođena u Briselu s belgijskom filharmonijom kao i u Budimpešti s mađarskom – rekao je Bregović za Avaz.

 

Na naš upit kada je u planu da „Tri pisma iz Sarajeva“ budu izvedena u Sarajevu, Brega je odgovorio:

 

- Za Sarajevo ne znam, volio bih.

 

„Tri pisma iz Sarajeva“ su još jedna u nizu svjetskih muzičkih priča Gorana Bregovića, čija su djela cijenjena i popularna na svim meridijanima.  

 

Kada je taj projekt bio u nastanku, Brega je pojasnio da se on u  u tim narudžbama bavi jednom te istom stvari. 

 

- Mi, Sarajlije, tu neku traumu koju vučemo iz Sarajeva teško je izostaviti... Sarajevo je, ako ga zamislimo kao neku metaforu za taj užas srednjovjekovni, koji je još moguć u 20. i 21. stoljeću, dobra adresa da se iz njega pošalju ta tri pisma - kršćansko, jevrejsko i muslimansko. Bit će to ploča da se uz nju pleše, ali s malom željom da se zamislimo nad tim šta radimo u ovom svijetu kada smo u stanju da napravimo takve grozote kakve smo pravili – izjavio je svojevremeno Bregović.


U najavi zagrebačke izvedbe „Tri pisma uz Sarajeva“ stoji da je to koncert za klasičnu, klezmer, orijentalnu violinu i simfonijski orkestar.

 

Solisti će biti Gershon Leizerson iz Tel Aviva, Zied Zouavi iz Tunisa i Mirjana Nešković iz Beograda.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

BLIN
KOMENTARI