ženski kutak

Kad zaglavite s 'toksičnom' prijateljicom: Riješite se onih koji vas iskorištavaju!

ŽENA iN 09.06.17, 09:07h

Kad zaglavite s 'toksičnom' prijateljicom: Riješite se onih koji vas iskorištavaju!
Sigurno ste i sami do sada imali barem jednu "toksičnu" prijateljicu, a možda se i još uvijek družite s njom

 

PRIJATELJSTVO je jedna od najljepših stvari u životu.
 
Za razliku od obitelji, prijatelje biramo, a svatko voli biti okružen ljudima s kojima se osjeća dobro. No, to ne teče uvijek tako glatko pa se često znamo sprijateljiti i s krivim ljudima, koji nam donose više štete nego koristi- piše Index.hr.

 

Sigurno ste i sami do sada imali barem jednu "toksičnu" prijateljicu, a možda se i još uvijek družite s njom. Ponekad su potrebne godine i godine kako biste prepoznali takvu osobu. Baš zato, složili smo popis svih tipova "toksičnih "prijateljica, koje biste trebali izbjegavati u širokom luku, a donosimo vam i savjet kako ih se riješiti:


 
1. "Otimačica"


 
Svako pravo prijateljstvo temelji se na međusobnom primanju i davanju. No, ako vaša prijateljica stalno samo nešto uzima od vas (bilo materijalno ili emocionalno), a zauzvrat vam ne pruža baš ništa, onda je možda vrijeme da to prijateljstvo privedete kraju.


 
2. Ljubomorna


 
Ljubomora je normalna stvar u bilo kojoj vezi, kako u ljubavnoj, tako i u prijateljskoj. No ona mora imati neke svoje granice. Baš kao i sve ostalo, ljubomora u velikim količinama  nikako nije zdrava, a ako vam vaša prijateljica stalno zavidi na svemu - od odjeće do dečka - to znači da joj baš i nije stalo da vaše sreće, već bi radije da se sve to događa njoj. Pravi prijatelji slave međusobne uspjehe, a oni koji vam na njima samo zavide, nisu vam i nikad vam neće biti prijatelji.


 
3. Manipulatorica


 
Ovakvu prijateljicu možda je i najteže detektirati, pogotovo iz početka. Kad je netko manipulator, onda je i vješt u tome da dobije što želi, bez da druga osoba zna da je iskorištena, a baš zato ljudi u ovakvim prijateljstvima često "zaglave" predugo. No, ovakvu prijateljicu ipak je moguće prepoznati nakon nekog vremena, a neke od karakteristika koje ju odaju su učestale laži, glumljenje žrtve, svaljivanje krivnje na druge i ulizivanje kad joj nešto treba. Prepoznajete li ijednu svoju prijateljicu u ovim karakteristikama, onda bi vam najbolje bilo da što prije pobjegnete od nje.


 
4. Lažljivica


 
Ona laže stalno i oko svega, a čak i ako s vama otvoreno dijeli laži koje je "prodala" drugima, to ne znači i da je prama vama potpuno iskrena. Lažljivice su iste prema svima, a laži su i njihova najbolja taktika za stjecanje prijatelja. Često se radi i o ljudima s niskim samopouzdanjem, koji lažima pokušavaju impresionirati druge, a takva prijateljica ne treba baš nikome. 


 
5. Pesimistica


 
Njoj nikad ništa nije dobro i stalno se na nešto žali. Nakon druženja s njom najčešće se osjećate puno gore nego prije, što nikako ne spada pod definiciju prijateljstva, a njene priče vas doslovno umaraju i crpe vašu energiju. Vaš pozitivan stav i savjeti ne dopiru do nje, a njena negativnost s vremenom počinje prelaziti i na vas. Od takve biste prijateljice trebali pobjeći što prije, dok vas nije uvukla u svoj depresivni svijet iz kojeg se ona, očito, više ne može izvući.


 
Kako ih se riješiti?


 
Za početak, ako možete, birajte prijatelje pametno. Osoba koje ne cijeni vaše stavove te vas samo kritizira i "spušta", ne zaslužuje vaše prijateljstvo. Takve stvari nitko ne bi trebao trpjeti od nikoga, a pogotovo od osoba koje nazivate "prijateljima". Oni svoje ponašanje rijetko mijenjaju, ali vi uvijek možete promijeniti svoje i jednostavno im reći : "Zbogom!"

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI