završeni izbori u britaniji

Konzervativci Therese May pobijedili, ali bez većine u parlamentu

Front 09.06.17, 08:15h

Konzervativci Therese May pobijedili, ali bez većine u parlamentu
Sa proglašenim rezultatima glasanja na 633 od 650 biračkih mjesta, konzervativci su osvojili 308 mjesta, te su izgubili šansu da dostignu broj od 326 koliko bi im trebalo da imaju većinu u parlamentu. Laburisti su osvojili 258 mjesta

 

Britanski glasači kaznili su na izborima premijerku Theresu May, uskrativši joj jači položaj koji je pokušavala ostvariti kako bi vodila pregovore o izlasku svoje zemlje iz Evropske unije, te je umjesto toga njena stranka oslabljena.

 

Iz ovih izbora niko nije izašao kao potpuni pobjednik. May je sugerirala da će se nastaviti boriti, unatoč tome što nije osvojila većinu u donjem domu parlamenta. Njen protivnik Jeremy Corbyn je izjavio da bi ona trebala podnijeti ostavku, izvještava Reuters.

 

Sa proglašenim rezultatima glasanja  na 633 od 650  biračkih mjesta, konzervativci su osvojili 308 mjesta, te su izgubili šansu da dostignu broj od 326 koliko bi im trebalo da imaju većinu u parlamentu. Laburisti su osvojili 258 mjesta.

 

S obzirom da nijedna stranka nije osvojila potrebnih 326 mjesta, Velika Britanija će imati "blokirani" ili "zamrznuti parlament", javlja Xinhua.

 

Ovaj izraz se odnosi na situacije kada nijedna stranka nema većinu u parlamentu, odnosno ne može samostalno sastaviti vladu. Iz ovakve situacije se obično izlazi formiranjem koalicije s manjim strankama ili nezavisnim zastupnicima. Drugo rješenje je formiranje tzv. manjinske ili tehničke vlade. Ova rješenja su samo privremena do održavanja novih izbora koji bi trebali donijeti jasnog pobjednika.

 

Kako prenosi Reuters, May se nakon osvajanja mjesta zastupnika Maidenheada obratila javnosti kazavši da "u ovom trenutku, ovoj zemlji je više od svega potreban period stabilnosti."

 

- Ako je Konzervativna stranka osvojila najviše mjesta i vjerovatno najviše glasova, onda će naša dužnost biti da osiguramo da imamo taj period stabilnosti i to je upravo ono što ćemo mi uraditi - izjavila je May.

 

Corbyn je nakon osvajanja mjesta zastupnika u sjevernom Londonu kazao da je pokušaj May da osvoji jači mandat imao suprotan učinak.

 

- Mandat koji ona ima su izgubljena mjesta u parlamentu, izgubljeni glasovi, izgubljena podrška i izgubljeno povjerenje. Meni bi to bilo dovoljno da se povučem i da napravim mjesta za vladu koja će zaista predstavljati sve ljude u ovoj zemlji - izjavio je.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI