Pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu

U Bošnjačkom institutu Erasmus koncert Konzervatorija Tartini iz Trsta i bh. umjetnika

Kultura 07.06.17, 21:49h

U Bošnjačkom institutu Erasmus koncert Konzervatorija Tartini iz Trsta i bh. umjetnika
Na koncertu u Bošnjačkom institutu sudjelovali su tri profesora i tri studenta iz programa K107, od kojih dvoje s Muzičke akademije iz Sarajeva i Akademije umjetnosti iz Banje Luke



 

Koncert grupe studenata i profesora Konzervatorija Giuseppe Tartini iz Trsta održan je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

 

Pokrovitelj te inicijative bila je Ambasada Italije u Sarajevu, a  promovirana je od Konzervatorija Tartini u okviru projekta kulture Erasmus K107, koji je u toku akademskih godina 2015./2016. i 2016./2017. doveo u Trst studente muzičkih akademija iz BiH, Srbije, Albanije i Crne Gore.

 

Na koncertu u Bošnjačkom institutu sudjelovali su tri profesora i tri studenta iz programa K107, od kojih dvoje s Muzičke akademije iz Sarajeva i Akademije umjetnosti iz Banje Luke.

 

Koncertu je prisustvovao ambasador Miloš Prica, nacionalni koordinator Centralno-evropske inicijative (InCE) BiH (međunarodne organizacije koja promovira regionalnu suradnju 18 država članica, među kojima su i one iz jadransko - jonske oblasti) koja tradicionalno podržava projekte Konzervatorija Tartini kao i ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi.

 

U pozdravnom govoru ambasador Minasi je izrazio želju za nastavak suradnje Ambasade i Konzervatorija u organiziranju novih muzičkih projekata, što je dekan Konzervatorija Tartini Roberto Turrin sa zadovoljstvom prihvatio.

 

- Inicijativa je omogućila da se još jednom istakne potencijal programa Erasmus u pospješivanju pokretljivosti i prilika za susret, suradnju i gradnju mostova među mladima i studentima u cijeloj Evropi, naročito u oblasti kulture – saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI