NA FESTIVALU SEEFF U PARIZU I BERLINU

Potresno svjedočanstvo ratne drame: Laskava priznanja za bh. film 'Sarajevo simbol građanske hrabrosti'

Kultura 07.06.17, 18:18h

Potresno svjedočanstvo ratne drame: Laskava priznanja za bh. film 'Sarajevo simbol građanske hrabrosti'
Film u produkciji Gariwa je bogato, nježno i potresno sjećanje niza aktera sarajevske drame koja se odvijala tokom troipogodišnje opsade grada.



 

Dugometražni dokumentarni film "Sarajevo simbol građanske hrabrosti" prema scenariju Svetlane Broz, u režiji Mirka Kurilića i Adnana Kapetanovića, dobio je laskava priznanja samim izborom (jedini iz BiH) na Filmskom fesitvalu jugoistočne Evrope (SEEFF), koji je upravo završen u Berlinu i u Parizu, saopćila je navladina organizacija "Gariwo".

 

Film u produkciji Gariwa je bogato, nježno i potresno sjećanje niza aktera sarajevske drame koja se odvijala tokom troipogodišnje opsade grada. U filmu su svjedočanstva dali ljekari, vatrogasci, glumci, reditelji, pjesnici, kao i niz drugih građana Sarajeva.

 

Osnivač Festivala, makedonski knjižvnik i rektor Univerziteta audiovizuelnih umjetnosti iz Skoplja Jordan Plevneš uputio je čestitiku i izrazio izuzetno zadovoljstvo reakcijama koje je ovo filmsko ostvarenje izazvalo u dvjema evropskim kulturnim metropolama.

 

Poslije sarajevske premijere, ovo su bile prve projekcije ovog filmskog ostvarenja u kino dvoranama svijeta.

 

Scenaristkinja Svetlana Broz je medijima izjavila da je film napravljen zahvaljujući donaciji Ministarstva inostranih poslova Nemačke, pa je, po njenim riječima, divno što je prvu evropsku premijeru imao upravo u Berlinu.

 

Broz je posebno zadovoljna što je prikazan i na Filmskom festivalu jugoistočne Evrope i u Parizu.

 

Film nosi poruku građana Sarajeva svijetu da je duh jači od svakog oružja, a krik dječaka iz sarajevskog podruma: „Zaustavite rat, hitno je!“ odjekuje i nakon decenija ulicama mnogih gradova u svijetu, rekla je Broz.

 

- Zar Evropu nije zbog toga stid? Ovaj film otvara i pitanje: ako su Sarajlije u nemogućim okolnostima najduže opsade u istoriji modernog ratovanja uspijevale svakodnevno iskazivati građansku hrabrost, zašto svijet ne može u miru poraziti ratnike - njene su riječi.

 

(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI