niste ni svjesni šta sebi radite

Ovo su prehrambene navike koje vas potajno debljaju

Lifestyle 07.06.17, 12:59h

Ovo su prehrambene navike koje vas potajno debljaju
No, čak i kada je unos kalorija oko granica tih vrijednosti, određene pogrešne navike mogu debljati vaše tijelo


Debljanje je rezultat unosa većeg broja kalorija nego što nam je potrebno u jednom danu za normalno funkcioniranje organizma.

 

No, čak i kada je unos kalorija oko granica tih vrijednosti, određene pogrešne navike mogu debljati vaše tijelo.
   

OVE vas navike sputavaju u tome da postignete željenu tjelesnu formu.

 

Da još jednom utvrdimo gradivo: debljanje je rezultat unosa većeg broja kalorija nego što nam je potrebno u jednom danu za normalno funkcioniranje organizma. No čak i kada je unos kalorija oko granica tih vrijednosti, određene pogrešne navike mogu debljati vaše tijelo.

 

Ovo su najčešće:

 

1. Previše solite hranu

 

Sol prirodno zadržava veće količine vode u tijelu, a rezultat toga je i veća brojka na vagi. No srećom, višak vode se veoma brzo izbacuje iz tijela pa reguliranjem unosa soli potrebno je svega nekoliko dana da se vidi promjena.

 

2. Prestajete konzumirati masti

 

Normalni unos masnoća pomaže u balansiranju prehrane pa se nemojte panično bojati jaja, ribe, badema, sira, maslinova ulja, kikiriki maslaca i drugih nezasićenih masnoća. Naravno, pomfrit ne spada u ovu kategoriju.

 

3. Jedete zdravu hranu koja vas deblja

 

Onu kojom svakodnevno u organizam unosite velike količine šećera koji vas deblja: voće, sušeno voće, med, pekmez itd.

 

4. Konzumiranje previše različite hrane u isto vrijeme

 

Najbolji način prehrane podrazumijeva raznovrsnost, no počnete li pretjerivati s njom, možete na sebe navući probleme s probavom, nadutost i plinove, zbog čega će vam obujam trbuha biti puno veći. Kako to izbjeći? Pazite da se na vašem tanjuru ne nađe više od 5-6 različitih namirnica po obroku.

 

5. Pijete kalorije

 

Kad spomenemo kalorije, ljudi često zaboravljaju kako mnoga pića sadrže puno šećera pa paze što jedu, no na kraju popiju višak kalorija. Voda i čaj vaš su najbolji izbor, bez obzira ne šaroliku ponudu na tržištu.

 

6. Prebrzo jedete

 

Želucu treba otprilike 15 minuta da dobije informaciju da je količina unesene hrane zadovoljavajuća te da prestane slati signal osjećaja gladi. Dakle, kada jedete sporije, posljedica je zasićenje s manjom količinom hrane i obrnuto. S obzirom na ovakvo funkcioniranje vašeg želuca, pametan potez je taj da popijete 1-2 čaše vode prije obroka.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI