konferencija u sarajevu

Najviši zvaničnici BiH i EU na skupu o dvogodišnjici stupanja na snagu SSP-a

Front 07.06.17, 11:50h

Najviši zvaničnici BiH i EU na skupu o dvogodišnjici stupanja na snagu SSP-a
Kako je rečeno, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) uređena su pitanja prometa i trgovine BiH i EU

 

Najviši zvaničnici BiH i Evropske unije razgovaraju danas u Sarajevu o napretku BiH nakon dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a te o evropskoj perspektivi BiH.

 

Na konferenciji posvećenoj dvogodišnjici stupanja na snagu ovog sporazuma, koju je u Sarajevu organizirala Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), okupljeni učesnici razmjenjuju mišljenja o procesu evropskih integracija BiH kao strateškom vanjskopolitičkom cilju države.

 

Kako je rečeno, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) uređena su pitanja prometa i trgovine  BiH i EU.

 

Predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović podsjetio je da je SSP potpisan prije devet godina, ali se sedam godina do 1. jula 2015. čekalo na stupanje na snagu ovog važnog sporazuma, dodajući da je do tog datuma u primjeni bio privremeni sporazum kojim se uređuju pitanja prometa i trgovine  BiH i EU.

 

Lovrinović je ocijenio da je puno toga urađeno u protekle dvije godine, a što je potvrđeno i izvještajima Evropske komisije. Izrazio je nadu da će BiH krajem ove ili početkom iduće godine dobiti status kandidata, a sredinom iduće godine možda doći u poziciju da otvara određena poglavlja.

 

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore je izjavio da BiH mora ispuniti uvjete, a najbolji način za to je reformskim putem koji je jedini put naprijed za BiH.

 

- Svi su svjesni, posebno građani BiH, da je taj put veoma dugačak. Morate biti uvjereni da je Misija OSCE-a u BiH partner i svih institucija i svih građana ove zemlje - poručio je Moore.

 

Na otvaranju konferencije okupljenima se obratio i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović ocijenivši također da je napravljen napredak od stupanja na snagu SSP-a, dodajući da je osim članstva BiH u NATO-u, članstvo u EU, osnovni vanjskopolitički cilj zemlje.

 

Istaknuo je da će se nakon članstva u EU u BiH postići politički i ekonomski razvoj, a također postići će se stabilnost koja je od izuzetnog značaja za regiju zapadnog Balkana.

 

Uime suorganizatora konferencije okupljenima se obratio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je važnim događajem za BiH nazvao i predaju aplikacije za članstvo u EU.

 

Govoreći o beneficijama SSP-a, naveo je da je donio liberalizaciju trgovine te da je EU najveći trgovinski partner BiH, jer se čak 70 posto izvoza iz BiH odnosi na izvoz u zemlje članice EU.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI