jačanje mira u bih

Vijeće ministara usvojilo Platformu za mir: Utvrđeni kriteriji za dodjelu grantova za kulturu, sport, inovatorstvo...

Front 06.06.17, 14:47h

Vijeće ministara usvojilo Platformu za mir: Utvrđeni kriteriji za dodjelu grantova za kulturu, sport, inovatorstvo...
Za sufinansiranje projekata u oblasti „Međunarodna kulturna saradnja“ za 2017. godinu planirano je 440.000 KM, od čega je 390.000 KM grant za subjekte kulture s projektima promocije i afirmacije kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Istovremeno je 50.000 KM osigurano za rad Koordinacionog deska BiH za Program EU „Kreativna Evropa“

 

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici Platformu za mir i na taj način snažno podržalo provođenje aktivnosti koje su usmjerene na jačanje mira u Bosni i Hercegovini.

 

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavit će Informaciju o projektu PRO-Budućnost i Platformi  za mir Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

Taj strateški dokument u formi deklaracije šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikada više na ovim prostorima neće dogoditi. Projekt se provodi u 60 općina u cijeloj BiH i okuplja sve ključne aktere u izgradnji mira u BiH - organe vlasti, medije, nevladin sektor, vjerske zajednice i žrtve rata, saopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

 

PRO-Budućnost je četverogodišnji projekt američke humanitarne organizacije Catholic Relief Service (CRS) započet 2013. godine, a koji najvećim dijelom finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Provodi se u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH. Cilj projekta je izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a kako bi bili spremni da zagovaraju društvene promjene.

 

UTVRĐENI KRITERIJI ZA DODJELU GRANTOVA ZA KULTURU, SPORT, INOVATORSTVO...  

 

Vijeće ministara BiH donijelo je pet odluka o kriterijima za dodjelu sredstava u oblastima kulture, inovatorstva, sporta,  pripreme projekata za fondove EU i jačanje regionalne saradnje. Sredstva grantova bit će dodjeljivana putem javnog konkursa objavljenog u tri dnevna lista i na web stranici Ministarstva civilnih poslova.

 

Za sufinansiranje projekata u oblasti „Međunarodna kulturna saradnja“ za 2017. godinu planirano je 440.000 KM, od čega  je 390.000 KM  grant za subjekte kulture s projektima promocije i afirmacije kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Istovremeno je 50.000 KM  osigurano za rad Koordinacionog deska BiH za Program EU „Kreativna Evropa“. 

 

Odlukom o kriterijima za dodjelu sredstava iz tekućeg granta „Sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2017. godinu, planirana su sredstva u iznosu 3.097.000 KM. Sredstva će biti dodjeljivana za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u skladu s kriterijima definiranim ovom odlukom.

 

Sredstva u iznosu 117.000 KM u budžetu Ministarstva civilnih poslova bit će dodjeljivana za sufinansiranje projekata iz oblasti tehničke kulture i inovatorstva i u skladu s kriterijima definiranim Odlukom za sufinansiranje projekata u oblasti „Podrške tehničkoj kulturi i inovatorstvu“ za 2017. godinu.

 

Odlukom o kriterijima za raspored sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2017. godinu planirano je 1.352.000 KM. Pravo na ova sredstva imaju Olimpijski komitet, Paraolimpijski komitet BiH, sportski savezi te sportski savezi osoba s invaliditetom na državnom i entitetskom nivou, sportski klubovi, sportski savezi na nižim nivoima vlasti, škole sporta, sportske akademije, organizatori sportskih manifestacija i drugi subjekti sporta u BiH.  Iz tih sredstava za dodjelu Državne nagrade za sport  BiH za 2017. godinu planirano je 15.000 KM.

 

Odlukom o kriterijima za dodjelu sredstava iz tekućeg granta „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda 'H2020'“ za 2017. godinu planirano je 444.000 KM za naučnoistraživačke i neprofitne organizacije te fizičke i pravne osobe koje budu aplicirale za programe EU: Horizont2020, COST i EUREKA te  programe regionalne saradnje. 

 

STVARAJU SE UVJETI ZA UPOTREBU ELEKTRONSKOG POTPISA

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o dopuni Tarife administrativnih taksi, čime se stvaraju uvjeti za rad Ureda za nadzor i akreditaciju u procesu upotrebe elektronskog potpisa i pružanja usluga u vezi s elektronskim potpisom i ovjeravanjem.

 

Za upis u evidenciju ovjerilaca kod Ureda za nadzor i akreditaciju administrativna taksa iznosi 500,00 KM. Taksa je zasnovana na stvarnim troškovima Ureda za nadzor i akreditaciju, a koji se odnose na troškove prijave za upis u evidenciju certifikacionih tijela i/ili promjene/brisanja te troškova objave odluke o upisu u registar certifikacionih tijela za izdavanje kvalificiranih elektronskih certifikata i/ili za promjenu podataka/ispis iz registra certifikacionih tijela za izdavanje kvalificiranih elektronskih certifikata u „Službenom glasniku BiH“.

 

OSTVAREN NAPREDAK U PROVOĐENJU GRECO PREPORUKA

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o sačinjavanju Izvještaja o preduzetim mjerama za provođenje 15 preporuka iz IV kruga evaluacije (GRECO) o temi sprečavanje korupcije među članovima Parlamenta, sudijama i tužiocima.

 

Vidljiv napredak postignut je u provođenju GRECO preporuka koje se odnose na sprečavanje korupcije među sudijama i tužiocima, gdje je većina od osam preporuka implementirana veoma uspješna. Određeni napredak je postignut i kada je riječ o sedam preporuka čija je implementacija uvjetovana izmjenama izbornog zakonodavstva i propisa o sukobu interesa, uprkos određenim poteškoćama u implementaciji ovih preporuka.

 

Ministarstvo sigurnosti će Izvještaj o preduzetim mjerama za provođenje preporuka iz IV kruga evaluacije dostaviti GRECO Sekretarijatu.

 

IMENOVATI KOMISIJU ZA MLADE

 

Vijeće ministara BiH pozvalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske da Ministarstvu civilnih poslova, u što kraćem roku, dostavi prijedlog člana Komisije za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini.

 

Komisija za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini čine četiri predstavnika vlasti u BiH i tri predstavnika krovnih omladinskih organizacija iz BiH.

 

Članovi te komisije su predstavnici Ministarstva civilnih poslova, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko Distrikta BiH, Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine, Omladinskog savjeta Republike Srpske i omladinskog nevladinog sektora s područja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. 

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI