Milorad Dodik podržao ministra Maleševića

Izvan svake logike je da u RS budu u upotrebi udžbenici u kojim piše da su Srbi držali Sarajevo pod opsadom

Front 06.06.17, 12:52h

Izvan svake logike je da u RS budu u upotrebi udžbenici u kojim piše da su Srbi držali Sarajevo pod opsadom
Da li bi Bošnjaci pristali da mi napišemo udžbenik u kojem se oni tako kvalifikuju ili neko drugi. To je izvan bilo kakve logike, rekao entitetski predsjednik

 


Nikada se neće desiti da se u Republici Srpskoj (RS) izučava o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici, izjavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

 

Podržao je najavu ministra prosvjete i kulture RS-a Dane Maleševića, da će na teritoriji tog bh. entiteta biti zabranjeni udžbenici iz FBiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput "opsade Sarajeva" ili izučavanja "genocida u Srebrenici".

 

- Nemoguće je da ovdje budu u upotrebi udžbenici iz FBiH u kojim piše da su Srbi napravili genocid i da su držali pod opsadom Sarajevo. To nije tačno i to se ovdje neće izučavati - kategoričan je on ističući da to ne podrazumijevaju ni kriterijumi OSCE-a.

 

- Da li bi Bošnjaci pristali da mi napišemo udžbenik u kojem se oni tako kvalifikuju ili neko drugi. To je izvan bilo kakve logike - rekao entitetski predsjednik.


Dodik, koji je i lider SNSD-a, je za četvrtak 8. juna, najavio sastanak predstavnika stranaka vladajuće koalicije, ističući da na tom sastanku neće biti riječi o rekonstrukciji Vlade RS.

 

- Kada ocjenimo da treba dodati novu energiju, to će biti učinjeno, ali to nije ovaj trenutak - rekao je Dodik komentarišući spekulacije o rekonstrukciji Vlade RS-a.

 

Naivnim je ocijenio vjerovanje opozicije da je nestabilna vladajuća koalicija u RS-u, ističući da SNSD, DNS i SP funkcionišu petnestak godina te da će biti riječi o priprema za naredne izbore.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI